Ceny bytov v Bratislave rastú prirýchlo, v Ružinove narástli o 20 percent

BRATISLAVA – Ceny nehnuteľností na Slovensku rýchlo a výrazne rastú. Rýchlejšie ako kdekoľvek v Európe. Analytici zaznamenali obrovský medziročný skok.

Ceny za posledný rok extrémne narástli. „Odborníci sa zhodujú, že secondhandové staré byty už dosiahli vrchol. Sú na maximálnych hraniciach. Dá sa povedať, že niektoré sú už aj vyššie ako boli v roku 2008, keď bola realitná bublina,“ uviedla Daniela Danihel Rážová z Asociáce relalitných kancelárií.

Ak by kupec kupoval dom v roku 2015 v Bratislave, tak by stál 280 000 eur. Dnes by za neho zaplatil 350 000 eur.

Nezdravý nárast

„Staré, menšie byty v lokalite Ružinov v Bratislave narástli aj o dvadsať percent na niektorých uliciach. To už je nezdravý nárast. V podstate je len umelo vytvorený tým dopytom,“ dodala Rážová.

Ak by kupec kupoval ešte minul rok napríklad 2-izbový byt v Ružinove či Novom Meste, zaplatil by za neho 90 až 95 tisíc eur. Dnes by ho stál už 120 000 eur.

V iných regiónoch Slovenska je rast oveľa pomalšie, hovoríme o dvoch až troch percentách. Kúpyschopnosť obyvateľstva nie je taká silná ako v Bratislave.

Viac..  Vladimír Bilčík: Nielen Rusi sa snažia ukryť svoje majetky, musíme mať pravidlá na ich habanie

Ceny sú na vrchole

Ceny sú na vrchole, kupuje sa dnes draho. Na druhej strane sú ale nízke úrokové sadzby a také už s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú. Podľa odborníkov síce byt kúpime draho, ale hypotéku budeme mať lacnú. A v budúcnosti síce kúpime byt lacnejšie, ale hypotéka bude drahá.

Tento mesiac sa znížila horná hranica príjmu, ktorú je potrebné splniť preto, aby mal človek nárok na hypotéku pre mladých. Ide o zvýhodnenie o tri percentá oproti štandardným hypotékam. „Maximálna hranica príjmu sa znižuje o 155 eur, aktuálne na 1 127 eur,“ uviedol Maroš Ovčarík z portálu Finančný kompas.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

nehnutelnost

Analytik ČSOB Gábriš: Ceny nehnuteľností v prvom štvrťroku 2023 pokračujú v poklese

Ceny nehnuteľností na bývanie pokračujú v poklese. V prvom štvrťroku 2023 medzikvartálne klesli prakticky vo všetkých krajoch. …

Consent choices