Galko
Ľubomír Galko. PHOTO: archív ĽG.

Ľubomír Galko: Príďte aj vy povedať Kaliňákovi, že je „holubinec“ na vlajke Slovenska

Výzva na odstúpenie od predstaviteľa iného štátu kvôli podozreniu z korupcie je historicky najväčšia hanba, aká sa ministrovi slovenskej vlády doteraz stala. Obzvlášť, keď túto výzvu adresovala Robertovi Kaliňákovi uznávaná bojovníčka proti korupcii. Trpieť budeme všetci.

Kto je Eva Joly a aký odkaz adresovala

Eva Joly je francúzska poslankyňa Európskeho parlamentu a bývalá vyšetrovacia sudkyňa, celoživotná bojovníčka proti korupcii, ktorá okrem iného odhalila jednu z najväčších korupčných káuz francúzskej histórie. Napriek vyhrážkam smrťou pomohla usvedčiť z podvodu ľudí z ropného priemyslu. Dnes je poslankyňou v EP za francúzsku Stranu zelených.

Napriek morbídnym nádejam koaličných predstaviteľov – „Len aby sa o tom všetkom nedozvedelo zahraničie“ – minister vnútra Kaliňák to dostal v Bruseli od tejto razantnej dámy takpovediac rovno medzi oči.

„Ladislav Bašternák prevádzal peniaze na vaše účty, teraz ho vyšetruje polícia. Ako môžeme veriť, že to vyšetrenie bude nezávislé, keď ste ministrom vnútra?“

„Pán Kaliňák, prosím, prevezmite zodpovednosť a dokážte, že viete byť príkladom, aby sa boj proti korupcii neobmedzoval len na pekné slová.“.

Takéto slová adresovala Eva Joly slovenskému ministrovi vnútra na Výbore EP pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútro (LIBE), keď prišiel porozprávať o slovenskom predsedníctve. Tvrdšie a výstižnejšie sa to už ani povedať nedalo. Neskôr vo svojom vyjadrení a vysvetlení v rozhovore pre médiá ešte pritvrdila :

„Povedala som si, že to nie je akceptovateľné. Korupcia je, žiaľ, bežná všade, v Európe i vo svete. Čo bolo pre mňa šokujúce, že v tomto prípade nikto nevyvodil zodpovednosť. Slovensko na svoje predsedníctvo vyčlenilo ministra, ktorého vyšetrujú a je vo funkcii navzdory verejnej mienke.“

„Ja si nepamätám, že by Rade Európskej únie predsedal nejaký minister, ktorý by bol vyšetrovaný.“

A medzinárodná hanba je naštartovaná. Doslova nás všetkých – pretože málokto v Európe si povie, ten zlý a nečestný Kaliňák, ten zlý a nečestný Fico, prakticky každý si povie : „To Slovensko je chorá a nenormálna krajina…“.

Tak ďakujem, páni a dámy z vládnej koalície. Dokedy si myslíte, že vám to budú ľudia na Slovensku ešte tolerovať?

Koaliční partneri Smeru rezignovali

Na morálku. Na česť. Na spravodlivosť. Na odpor. Skrátka – na všetko. To, čo predvádzajú predstavitelia strán SNS, Most – Híd a Sieť už nie je ani servilnosť, ani zbabelosť. To je rezignácia. Kapitulácia v priamom prenose. To je jednoducho spolupáchateľstvo. A čo je v pozadí? Čo Danka, Bugára a Procházku vedie k takémuto konaniu?   Odhadujem, že je to len kombinácia špinavých peňazí, moci a vydierania. Morálne bahno.

Veľmi dobre túto kapituláciu dokumentuje vyjadrenie jedného z predvolebných „pilierov“ protikorupčných nádejí strany Most – Híd, bývalého ústavného sudcu Petra Kresáka, ktorý dňa 14.07.2016 v rozhovore pre HN povedal, že Kaliňák by mal až do ukončenia vyšetrovania kauzy Bašternák opustiť kreslo ministra vnútra. Napriek tomu doteraz na žiadnej schôdzi odvolanie Roberta Kaliňáka – vo výboroch aj v pléne NR SR nepodporil, ale, naopak, podporil vždy jeho zotrvanie vo funkcii. A nepochybne spraví rovnako aj na schôdzi najbližšej – septembrovej.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

Lucia Žitňanská už radšej verejne pomaly ani nevystupuje a s Radoslavom Procházkom sa zasa pri jeho sporadických občasných návštevách parlamentu už nebaví prakticky nikto.

Rezignácia, akú žiaden autor príbehov nevymyslí, to sa musí skutočne a naozaj stať.

Protesty v uliciach a na námestiach pokračujú

Na september je pripravované pokračovanie prerušenej schôdze na odvolanie Roberta Kaliňáka z funkcie ministra vnútra. Koaličný obrnený transportér nám nedovolil v júni rokovať a schôdzu násilne a hrubou silou prerušil a posunul o viac ako dva mesiace – to sa v histórii Slovenska ešte pri odvolávaní člena vlády nestalo. Zrejme predstavitelia koalície očakávali, že záujem o túto megakauzu v lete cez dovolenky opadne a  vyšumí, tak, ako už mnohé predtým.

Opak sa však stal pravdou. Cítime stále silnú podporu ľudí, ktorí nás po dvoch protestoch v Bratislave pred Bonaparte vyzývali, aby sme pokračovali v organizovaní občianskych protestov a rozšírili ich aj do iných miest Slovenska. Tak sa aj stalo a obidva mimobratislavské protesty – aj ten v Košiciach aj ten v Žiline, boli  úspešné.

Takže by som všetkých občanov, ktorí nám chcú pomôcť vytvoriť občiansky tlak na odstúpenie skompromitovaného ministra vnútra, ktorý robí Slovensku, čím ďalej, tým väčšiu, a žiaľ, teraz už aj medzinárodnú hanbu, chcel pozvať dnes (v pondelok 18. júla) na pokojnú demonštráciu do Bratislavy alebo do Nitry.

Informácie o demonštrácii v Bratislave sú na tomto linku:

https://www.facebook.com/events/1741255839484330/

Informácie o demonštrácii v Nitre sú na tomto linku:

https://www.facebook.com/events/1022439664519314/

Prosím, príďte, tým, čo sa stále tvária ako hluchí, jasne dať najavo, že nestrpíme, aby nás naďalej ťahali do tejto spoločnej obrovskej medzinárodnej hanby a blamáže. A že spoločne tento boj vybojujeme.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Ľubomír Galko, exminister obrany a podpredseda strany SaS.

O Ľubomír Galko

Ľubomír Galko - exminister obrany, tímlíder SaS pre vonkajšiu a vnútornú bezpečnosť, poslanec NR SR.

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices