Európska únia sprísňuje pravidlá pre kryptomeny

Napriek tomu, že už začala uhorková sezóna sa medzi kryptomenami za posledné dva týždne udiali zaujímavé veci. Najdôležitejšou správou je správa z Európskej komisie. Nasledujú správy z Ruska, ako aj z USA a Argentíny.

Začať musíme zlou správou. Európska komisia sa rozhodla viac regulovať inštitúcie zo sveta virtuálnych mien. Konkrétne burzy a peňaženky, ktoré pracujú s výmenou bežných mien za kryptomeny. Tieto inštitúcie by mali uplatňovať tzv. AML a KYC pravidlá. To znamená, pravidlá proti praniu špinavých peňazí a pravidlá, ktoré budú vyžadovať viac osobných údajov od používateľov. Cieľom tak je zabrániť tomu, aby kryptomeny používali nelegálne entity, pričom by o tom samotné burzy nevedeli. Nariadenie platí pre krajiny Európskej únie. To znamená, že v prípade vystúpenia Veľkej Británie z EÚ, by sa mohla VB stať novým útočiskom pre spoločnosti z oblasti kryptomien.

Opäť sa zaujímavé udalosti diali v Rusku. Pomaly sa stáva tradíciou, že z Ruska prichádzajú z oblasti kryptomien zmiešané správy. Samotná vláda by veľmi rada zabránila rozmáhaniu kryptomien, avšak ostatné inštitúcie robia presný opak. Ruská centrálna banka, ktorá sa už skôr postavila pozitívne ku kryptomenám, podpísala s ostatnými bankami memorandum. Memorandum sa týka spolupráce so spoločnosťami z oblasti financií, ako QIWI Group, Accenture, BINBANK, MDM Bank, Bank “Otkritie”, a Tinkoff Bank. Konzorcium by malo byť ekvivalentom už existujúceho konzorcia bánk R3, pričom bude skúmať Bitcoin a Blockchain v rovnakom kontexte.

Podobný postoj, ktorý nie je v súlade s úmyslami vlády prišiel od pravicovej Strany Rastu. Strana dva mesiace pred parlamentnými voľbami v Rusku oznámila, že bude prijímať dary aj vo forme Bitcoinu. Avšak strana poznamenala, že bude prijímať dary len z účtov známych osôb. Keďže anonymita Bitcoinu by umožnila financovanie prakticky každému, pričom by ostala neznáma jeho totožnosť. Strana sľubuje, že v prípade zvolenia do parlamentu pomôže rozvoju Bitcoinu v Rusku.

Viac..  Eurokomisárka Helena Dalliová: Rovnosť žien a mužov pri volebnej urne

Zatiaľ pozitívne znejú aj vyjadrenia kandidátky na prezidentku USA Hillary Clintonovej. Hillary plánuje po zvolení výrazne rozvinúť technologické a inovačné prostredie v USA. Bitcoin a technológia Blockchain by v tom mohli zohrať rolu. Dôvod je jednoduchý. Technológie poskytujú decentralizovanú databázu na rôzne účely. Či už sa to týka efektivity vládnych výdavkov, ktoré chce kandidátka zlepšiť, alebo rôznych registrov nehnuteľností, pozemkov alebo iných databáz. Uvidíme, či zvíťazí ona alebo Donald Trump. Každopádne obaja by mohli zlepšiť prostredie pre rozvoj virtuálnych mien a posunúť USA v tejto oblasti ešte viac dopredu.

Uber, ktorý je v posledných rokoch symbolom zdieľanej ekonomiky, zažíva krušné časy aj v Argentíne. Presnejšie v meste Buenos Aires sa rozhodli bojovať voči zdieľaným jazdám. Tamojšie úrady prikázali spoločnostiam, ktoré poskytujú služby v spojitosti s kreditnými kartami, blokovať aplikáciu Uber. Našťastie pre používateľov Uberu je tu možnosť používať karty od spoločnosti Xapo. Tie samozrejme využívajú aj Bitcoin. Pre sklamaných zákazníkov sa tak vyskytla možnosť, ako obchádzať bežné kartové spoločnosti. Uber pritom poskytuje aj zľavu na tieto karty. V konečnom dôsledku vláda nechtiac pomáha rozvoju Bitcoinu v Argentíne.

Komentár pripravil Martin Lindák, INESS.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices