Turci sa dožadujú trestu smrti, Erdogan im ho dá

ISTANBUL – Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že schváli parlamentný návrh na obnovenie trestu smrti. Od stredy začal platiť v krajine výnimočný stav, ktorý potrvá tri mesiace. Ide o reakciu na minulotýždňový neúspešný pokus o prevrat.

Erdogan vyhlásil, že schváli parlamentný návrh na obnovenie trestu smrti, aj keby to ohrozilo snahu Turecka vstúpiť do Európskej únie.

„Svet nie je len Európska únia. Existuje trest smrti v USA, Rusku, Číne a ďalších krajinách? Áno,“ citovala Erdogana agentúra DPA.

„Ak parlament prijme takéto rozhodnutie, potom je povinnosťou vládnych orgánov vydláždiť cestu pre obnovenie tohto trestu,“ povedal turecký prezident v Ankare pre televíziu al-Džazíra.

Ľudia to žiadali

Erdogan dodal, že „ľudia vyjadrili túto požiadavku. Vyšli do ulíc a stále opakovali: trest smrti, trest smrti, trest smrti“.

Od stredy platí v krajine výnimočný stav, ktorý vyhlásil prezident po schôdzke s ministrami a bezpečnostnými poradcami. Jeho cieľom podľa prezidenta je chrániť demokraciu v Turecku a nie je zamerané na obmedzenie základných slobôd.

„Cieľom je rýchlo a účinne podniknúť všetky kroky potrebné na odstránenie hrozby voči demokracii, právnemu poriadku a ľudským právam a slobodám. Toto opatrenie nie je v žiadnom prípade proti demokracii, zákonom a slobodám. Naopak, má ich chrániť a posilniť,“ vysvetlil turecký prezident.

Čo to znamená?

Výnimočný stav podľa tureckej ústavy umožňuje obmedzenie základných práv a prezident Recep Tayyip Erdogan môže do značnej miery vládnuť pomocou dekrétov, konštatovala agentúra DPA. Podľa nej môže turecký kabinet uplatniť aj nasledovné opatrenia:

Viac..  I. Štefanec: Minister Takáč má farmárov počúvať, nie na nich podávať trestné oznámenia

– zákaz vychádzania
– zákaz zhromažďovania a protestov na uliciach alebo vo vnútorných priestoroch
– zákaz printových médií (napr. novín, časopisov, kníh)
– všetky formy vysielania a uverejňovania textov, obrázkov, filmov a zvukových súborov je možné kontrolovať,         obmedziť alebo zakázať
– bezpečnostné zložky môžu prehľadávať osoby, vozidlá alebo nehnuteľnosti a konfiškovať potenciálne dôkazy
– cestná doprava môže byť zakázaná v určitých časových obdobiach alebo v určitých oblastiach
– niektoré oblasti môžu byť oplotené alebo evakuované
– štát môže prevziať kontrolu nad dopravou na súši, na mori a vo vzduchu

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices