Maďarsko požiadalo krajiny V4 o pomoc na hraniciach so Srbskom

VARŠAVA – Maďarsko na summite V4 v poľskej Varšave požiadalo svojich partnerov o pomoc s ochranou svojej srbskej hranice. Slovenský premiér Robert Fico ju prisľúbil.

Na poľskom summite krajín V4 maďarský premiér oficiálne požiadal Slovensko, Českú republiku a Poľsko o pomoc s ochranou svojej južnej hranice pred nelegálnou migráciou.

Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po približne hodinovom rokovaní potvrdil, že s pomocou súhlasil. „Myslím si, že môžeme spoločne skonštatovať, že doterajšia spolupráca medzi Maďarskom v tomto duchu bola veľmi prospešná. Je to len vec technických parametrov a detailov. Slovenská vláda je pripravená opäť v rámci možností pomôcť,“ povedal Fico.

Dodal, že ochranu schengenského priestoru považuje za mimoriadne dôležitú. „V tomto sa môže maďarská vláda na našu pomoc spoľahnúť,“ dodal Fico.

Dôvera v Úniu

Premiéri sa zhodli, že Európska únia po britskom referende o zotrvaní v Európskej únie nie je globálny hráč, ale regionálny. Podľa maďarského premiéra Viktora Orbána je potrebné vrátiť ľuďom dôveru v Úniu.

„Vítam, že sme mohli hovoriť o téme, ktorá nás všetkých trápi. To je hľadanie odpovede na otázku, čo chceme ponúknuť občanom zostávajúcich 27 krajín, aby myšlienka európskeho projektu zostala naďalej atraktívna,“ povedal Fico.

Viac..  Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Podľa neho odpoveď na túto otázku musí zahŕňať aj to, že Únia by mala zdôrazniť svoje silné stránky a úspechy, ale zároveň zareagovať na chyby, ktoré urobila. Táto nová ponuka musí byť podľa Fica dostatočne atraktívna aj pre tých, „ktorí strácajú dôveru v európsky projekt“.

Opäť globálny hráč

Premiéri sa pred neformálnym summitom Európskej únie v Bratislave stretnú ešte raz, na prelome augusta a septembra. Konkrétny termín zatiaľ nie je známy. Na tomto stretnutí by sa mali podľa maďarského premiéra Viktor Orbána zaoberať práve tým, ako z Únie opäť urobiť globálneho hráča.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/ Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices