dobrovolnictvo
Zdroj: C. Russell.

Staňte sa toto leto dobrovoľníkom!

Leto je v plnom prúde a väčšina z nás už má o forme oddychu presnú, alebo aspoň približnú predstavu. Ak však stále ešte váhate, kde a ako stráviť svoj voľný čas, možno Vás týmto článkom inšpirujeme.

Dobrovoľníctvo je skutočne pre všetkých

Dobrovoľníctvu sa síce môžete venovať v priebehu celého roka, nie každému to však školské či pracovné povinnosti dovolia. Každodenné používanie informačných technológii, stále menší kontakt s ľuďmi, sedavé zamestnanie, aj to sú dôvody prečo aktívnu “dovolenku” vyhľadáva čoraz viac ľudí. Dobrovoľníctvo síce do kategórie dovoleniek nepatrí, častokrát ide o namáhavú prácu, ale pocit z participácie Vás môže obohatiť viac ako ležanie na pláži.

Na Slovensku pôsobia viaceré neziskové organizácie, ktoré ponúkajú účasť na projektoch doma aj v zahraničí. Ponuka je naozaj široká, od sociálnych, kultúrnych, vzdelávacích aktivít až po manuálnu prácu v dielňach či v prírode. Svoj kemp si nájdu mladí, seniori, ale aj ľudia so zdravotným znevýhodnením či rodiny s deťmi.

To, že dobrovoľníčiť môže skutočne každý, tvrdí aj Callum Russell z Británie (24), ktorý je od narodenia nevidiaci. Dobrovoľnícke leto v Peru vykreslil ako najlepší čas v jeho živote. Na otázku, či mal počas svojej cesty a pôsobenia na škole prekážky odpovedal s úsmevom:Keď naozaj chcete niečo urobiť a niekam ísť, bariéry akoby prestali existovať.” Celý rozhovor s Callumom si môžete prečítať tu.

dobrovolnictvo 1
Zdroj: C. Russell.

Prezidentka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácii (PDCO) Alžbeta Frimmerová hovorí, že aj zdravotne znevýhodnení zo Slovenska sa môžu zapojiť do projektov doma aj v zahraničí: Treba si pozrieť webové stránky dobrovoľníckych centier podľa kraja, kde uchádzači a uchádzačky o dobrovoľníctvo bývajú, prípadne nakontaktovať príslušné dobrovoľnícke centrum, dohodnúť si stretnutie a porozprávať sa o možnostiach. Všetci sú vítaní.”

Jedným z práve prebiehajúcich projektov v Bratislave je napríklad projekt YALTA, na ktorom PDCO spolupracuje s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Po absolvovaní série školení sa budú dobrovoľníci so zrakovým znevýhodnením spolu s dobrovoľníkmi bez znevýhodnenia zapájať do konkrétnych dobrovoľníckych činností.

Mirka Zváčová z mimovládnej organizácie INEX, ktorá sprostredkováva dobrovoľníkom pracovné kempy v zahraničí potvrdzuje, že aj ich organizácia už vyslala viacerých dobrovoľníkov so zdravotným postihnutím na tábory a školenia. “Mnohokrát majú ľudia s postihnutím obavy, ale organizácie sú veľmi dobre pripravené a zapájanie ľudí s postihnutím sa zlepšuje,“ dodáva Mirka.

INEX
Zdroj: INEX.

Kde hľadať projekty?

Ak ste zvedaví, či je v databáze projektov aj niečo pre Vás, navštívte stránky www.inex.sk, www.dobrovolnictvo.sk, www.centrumdobrovolnictva.sk, www.dobrovolnici.ludialudom.sk, www.mvro.sk, www.mladiinfo.eu, www.afsslovakia.sk.  Ak je už Váš kalendár na leto plný iných aktivít, nevadí. Organizácie hľadajú dobrovoľníkov po celý rok.

Tí, ktorí majú chuť a čas vycestovať na dlhšie a spĺňajú vekovú hranicu 17 až 30 rokov, môžu absolvovať jeden z projektov Európskej dobrovoľníckej služby (EDS) –https://www.iuventa.sk/sk/Mladez-v-akcii/O-nas/Akcie-programu/Akcia-2-Europska-dobrovolnicka-sluzba.alej, ktorú finančne podporuje Európska komisia. Proces uchádzania sa a prijímania dobrovoľníkov na projekty EDS je síce časovo náročnejší, no nenechajte sa odradiť. Ak je projekt určený aj pre zdravotne znevýhodnených dobrovoľníkov, je mu plne hradený asistent a ďalšie zvýšené výdavky spojené so znevýhodnením.

Viac..  Prieskum: Pakt o zručnostiach pomohol vyškoliť 3,5 milióna pracovníkov

Dobrovoľnícka činnosť v životopise?

Odborná verejnosť dlhodobo upozorňuje na sociálny a ekonomický prínos dobrovoľníctva pre spoločnosť. Dobrovoľník na jednej strane nezištne odovzdáva svoje zručnosti či vedomosti, na strane druhej získava nové schopnosti a kvalifikácie.

Platforma dobrovoľníckych centier realizovala v roku 2013 prieskum v ktorom zisťovala, či personalisti pri pohovoroch prihliadajú na dobrovoľníctvo. Približne 80% zo 165 opýtaných odpovedalo, že nie. Alžbeta Frimmerová vysvetľuje, že výsledok môže taktiež znamenať, že dobrovoľníci si neformálne vzdelávanie nedávajú v životopisoch na adekvátne miesto.

Platforma sa preto snaží meniť postoje všetkých, dobrovoľníkov aj firiem a aj vďaka tomu na nadobudnuté zručnosti a kompetencie prihliada stále viac zamestnávateľov. Firmy si začali uvedomovať význam dobrovoľníctva a čoraz viac vedia oceniť aktívnosť človeka vo voľnom čase. Zatiaľ sú to skôr medzinárodné firmy pochádzajúce z krajín, kde dobrovoľníctvo má väčší význam,” dopĺňa Mirka Zváčová z INEXu.

Životopis môžete doplniť tzv. certifikátom D-zručnosti, ktorí využívajú najmä mladí ľudia. Dôkazy o nadobudnutých zručnostiach si dobrovoľník zbiera sám a sú overované špeciálnou komisiou na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, ktorá potvrdenie vydá.

Podpora dobrovoľníctva v zahraničí, alebo Európske mestá dobrovoľníctva

Mirka Zváčová a Alžbeta Frimmerová sa zhodujú, že podpora dobrovoľníctva na Slovensku je v porovnaní s mnohými krajinami pozadu. Aj europoslankyňa Jana Žitňanská, ktorá bola členkou poroty pri voľbe Európskeho mesta dobrovoľníctva 2014 a ocenila s kolegami Lisabon potvrdila, že nielen portugalská metropola, ale aj kandidátske mestá ďalších ročníkov sú pred nami. Forma pomoci dobrovoľníkom pritom môže byť rôzna. “Refundovanie nákladov, poskytovanie voľných parkovacích miest či priestorov, školenia pre zamestnancov dobrovoľníckych organizácii, pravidelné oslovovanie verejnosti k dobrovoľníctvu prostredníctvom mediálnych kampaní či na sociálnych sieťach, čím zdôrazňujete jeho význam. To je len niekoľko príkladov, ako môžu mestá podporiť svojich dobrovoľníkov a víťazné mestá tejto súťaže sa o to skutočne usilujú. Dobrovoľníci v Sligu okrem iného získavajú špeciálnu zľavovú kartu na rôzne služby v meste,” uviedla europoslankyňa.

dobrovolnici zitnanska
Dobrovoľníci zo Slovenska s Janou Žitňanskou v Štrasburgu. Zdroj: Jana Žitňanská.

O Barbora Kocianová

Odporúčame pozrieť

L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Ľudia so zdravotným postihnutím čelia diskriminácii v rôznych oblastiach života, preto je dôležité odstraňovať ich …

Consent choices