112
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Európske číslo tiesňového volania 112 dnes oslavuje už 25 rokov svojej existencie

112-tka je jediné číslo, kde bude Váš hovor automaticky prepojený (do 10-tich sekúnd) na záchranné služby – políciu, prvú pomoc alebo hasičov. Volať možno bezplatne a nepretržite, 24 hodín denne z akéhokoľvek telefónu (pevnej linky či mobilu). Výhodou 112-tky je možnosť lokalizácie volajúceho, ako aj možnosť dovolať sa na číslo bez SIM karty.

Aj 25 rokov po zavedení európskeho tiesňového čísla len štvrtina všetkých občanov EÚ tuší, že volanie na toto číslo im zabezpečí prístup k záchranným službám v každom členskom štáte Únie. Slováci sú na tom výrazne lepšie. Podľa posledného prieskumu až 72 % Slovákov vie, že číslo tiesňového volania môžu využiť všade v EÚ. Toto číslo používajú aj v niektorých krajinách mimo Európskej únie, napríklad vo Švajčiarsku, Nórsku, na Islande, v Rusku, Turecku, či na Ukrajine.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

V snahe rozšíriť povedomie o tomto symbole pomoci oslavujeme v EÚ od roku 2009 každoročne 11. februára Európsky deň 112-tky.

Jednotné európske číslo tiesňového volania 112 bolo prijaté rozhodnutím Rady presne 29. júla 1991 na odporúčania Európskej konferencie poštových a telekomunikačných administratív (CEPT) z roku 1976.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices