Logo
Logo slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ. Pozrite sa, čo sa zatiaľ dohodlo

BRATISLAVA / Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie sa na istý čas skončilo. Padlo niekoľko dôhod, niektoré sa odložili. Rozhodlo sa napríklad, že summit o budúcnosti Európskej únie bude v Bratislave.

V pohotovosti boli nielen policajti či ochranka, ale aj hasiči, záchranári, armáda a tajné služby. „V nasadení môže byť niekoľko sto policajtov až niekoľko tisíc,“ zdôraznil policajný viceprezident Ľubomír Ábel.

Incident s odloženou batožinou počas rokovania ministrov vnútra tak nikoho neohrozil. Inak všetky úlohy boli podľa policajného viceprezidenta zvládnuté. Škrt cez rozpočet urobili teroristické útoky vo Francúzsku. „Tieto podujatia prebehli v takzvanej našej zelenej kategórii, to znamená bezpečnej (mierovej),“ dodal Ábel.

Pätina rokovaní prebehla

Máme za sebou pätinu rokovaní. Z devätnástich ministerských akcií sa už uskutočnilo osem a zo stoosemdesiatich stretnutí na nižšej úrovni už tridsať. „Prišlo 1500 delegátov z takmer 44 krajín,“ potvrdil hovorca z Ministerstva zahraničných vecí PeterStano. Dvestoosemdesiat novinárov z tridsiatich krajín informovalo o dianí na Slovensku.

Predsedníctvo však aj niečo stojí. Doteraz sa vypilo 10 tisíc litrov nealkoholických nápojov, skoro 500 litrov kávy, zjedlo sa tisíc obedov. Prinieslo to aj tri výsledky. „Podarilo sa otvoriť dve kľúčové prístupové kapitoly so Srbskom,“ doplnil Stano.

Aké dohody padli?

Padla dohoda o tom, že summit o budúcnosti Európskej únie bude v Bratislave. Rada schválila svoj rozpočet. Podpísala sa deklarácia o podpore mladých vedcov. To ale nie je všetko. „O Európskej hraničnej a pobrežnej stráži, ktorá už dohoda je urobená a práve počas slovenského predsedníctva by sa mala aj realizovať,“ doplnil vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušan Chrenek.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Novinkou bolo aj priame zapojenie tých, ktorých sa diskutované témy týkali. S európskymi ministrami debatovali inovátori či mladí vedci. Ministri chodili na pracovné večere či obhliadky vysokých škôl.

Druhé kolo nášho predsedníctva začína 23. augusta. No najtvrdší oriešok nás čaká v polovici septembra. Po rokoch sa totiž prvýkrát summit Európskej únie bude konať mimo Bruselu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices