Grécko po hrozbe Ankary, že vypovie migračnú dohodu, žiada plán B

ATÉNY / Grécka vláda žiada od Európskej únie alternatívny plán po vyhrážkach Ankary, že odstúpi od migračnej dohody s Európskou úniou, pokiaľ Brusel do októbra nezruší vízovú povinnosť pre tureckých občanov. Nemeckému denník Bild to povedal grécky minister pre migráciu Jannis Muzalas.

Európska únia sa musí pripraviť pre prípad, že Turecko svoje hranice opäť otvorí, povedal minister v rozhovore, o ktorom v stredu informuje denník Bild. „Sme veľmi znepokojení. V každom prípade potrebujeme nejaký plán B,“ zdôraznil Muzalas.

Vypovedaním dohody o migrantoch, uzavretej s Úniou 18. marca, pohrozil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu v rozhovore, ktorý počas víkendu poskytol nemeckému denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Povedal, že dohoda funguje, pretože Turecko zaviedlo „veľmi závažné opatrenia“, vrátane boja proti pašovaniu ľudí. „Ale to všetko záleží na zrušení vízovej povinnosti pre našich občanov, ktoré je tiež zhrnuté do tejto dohody,“ dodal.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Ak podľa neho nebude pre Turkov uvoľnený vízový režim do októbra,„budeme nútení odstúpiť od dohody o spätnom preberaní osôb a od dohody z 18. marca,“ povedal Çavuşoglu.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices