Martin Lindák: Uhorková sezóna pre kryptomeny neplatí

Napriek tomu, že sme v strede prázdnin, to na uhorkovú sezónu medzi kryptomenami nevyzerá. Udialo sa niekoľko významných udalostí po celom svete. Presnejšie v Rusku, Severnej Amerike alebo v Európe.

Rusko nás svojimi vyjadreniami už pravidelne prekvapuje. A inak tomu nebolo ani tentoraz. Pôvodným úmyslom Ministerstva financií bolo úplne zakázať Bitcoin. Tento úmysel sa zmenil a zástupca ministra financií Alexei Moiseev sa vyjadril, že pracujú na zmene legislatívy. Na jednej strane chcú nastaviť reguláciu tak, aby ľudia mohli obchodovať s Bitcoinom. Na strane druhej, ťaženie meny (mining) má ostať naďalej ilegálne. Dôvodom je to, že podľa Ministerstva je jedinou oficiálnou menou rubeľ a ten môže vydávať jedine centrálna banka. Emitovanie inej meny nemá mať miesto v Rusku. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie. Pravdou je, že v Rusku sa mení každý týždeň.

Zaujímavá správa ohľadom postoja voči Bitcoinu prišla z Floridy. Miestny súd rozhodol, že Bitcoin považuje za majetok. Obžalovaný chcel predať Bitcoiny za doláre. Problémom bolo, že peniaze mali pochádzať z nelegálnej činnosti a tak ho obžalovali z prania špinavých peňazí. Za normálnych okolností by súd uznal vinu. Avšak sudkyňa rozhodla opačne, pretože podľa zákona o praní špinavých peňazí, na to musí byť použitý platobný nástroj. A Bitcoin oficiálne nie je uznaný ako platobný nástroj. Toto súdne rozhodnutie sa tak môže stať precedensom aj pre iné štáty. Otázne je, kedy zákonodarcovia začnú vnímať kryptomeny ako niečo reálne, čo bude treba v budúcnosti legislatívne definovať.

Priaznivo sa k Bitcoinu postavil Gibraltár. Burza zámorského územia Spojeného kráľovstva uviedla finančný inštrument, ktorý investuje do Bitcoinu. Presnejší názov je Bitcoin Exchange Traded Instrument (BTCETI). Tento inštrument bol nalistovaný od 22. júla, pričom sa bude obchodovať aj na Deutsche Boerse. Vytvorenie tohto inštrumentu, okrem iného, poukazuje na fakt, že Bitcoin už nie je natoľko volatilný ako bol. Jeho cena sa vyvíja stabilnejšie, čo láka aj samotné burzy.

Komentár pripravil Martin Lindák, Nadácia F.A. Hayeka

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Beňová: Únia bude mať špecializovaný úrad na boj proti praniu špinavých peňazí

Poslanci Európskeho parlamentu sa dnes zaoberali posúdením návrhu jednotných pravidiel Európskej únie zameraných na boj …

Consent choices