Slovenskí policajti chytajú stále viac migrantov. Tí smerujú najmä do Rakúska

BRATISLAVA / V nedeľu chytili slovenskí policajti 19 migrantov v blízkosti hraničného priechodu Jarovce – Kittsee. Nejde pritom o ojedinelý prípad. Frekvencia záchytov utečencov začala stúpať potom, ako Rakúsko opäť zaviedlo náhodné kontroly na hraniciach s Maďarskom.

V nedeľu skončilo v rukách polície celkovo 19 ľudí prevažne z Afganistanu a Pakistanu.

Vyhostenie

Migrantov zo Slovenska pre nelegálny vstup na územie vyhostia. Kedy sa to stane, zatiaľ nie je jasné. Záleží na viacerých faktoroch.

„Ak oddelenie cudzineckej polície neurčí lehotu na vycestovanie, bude nasledovať výkon rozhodnutia o vyhostení. Ak je to možné, rozhodnutie vykoná ihneď po nadobudnutí jeho vykonateľnosti,“uviedla bratislavská krajská hovorkyňa Denisa Baloghová.

Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka na území Slovenska odhalili takmer tisíc nelegálnych migrantov, z toho ale skoro 900 za neoprávnený pobyt a len 80 za neoprávnené prekročenie hranice. Utečenci pochádzali najmä z Ukrajiny, Afganistanu, Iraku a Sýrie.

Do Rakúska cez Slovensko

Migranti sa do Rakúska snažia dostať práve cez Slovensko. Dôvod je prostý. Rakúsko zaviedlo na hraniciach s Maďarskom ešte v apríli dočasné kontroly.

Niektorí migranti sa tak z Maďarska radšej vydávajú na Slovensko, odkiaľ chcú pokračovať do Rakúska. Slovenskí policajti s tým ale počítajú. Plány prevádzačov a migrantov často prekazia.

Viac..  Ivan Štefanec: Slovenský startup získal 7,5 milióna eur od Európskej rady pre inovácie

„Sekundárne migrácie, ktoré majú spojitosť s migračnou krízou, boli od začiatku roka 2016 do konca apríla toho roku zaznamenané skôr ojedinele. Od mája bolo v jeden deň zadržaných 57 migrantov v troch skupinách a v mesiacoch máj a jún bolo zistených viacero ďalších skupín pri nelegálnej tranzitnej migrácií,“ uviedla Baloghová.

Ďalšími dôvodmi, prečo došlo opätovne k nárastu počtu migrantov, ktorí využívajú Slovensko ako tranzitnú krajinu, je podľa policajtov znovu využívanie trasy cez srbsko-maďarskú hranicu a aktivizácia prevádzačských skupín v azylových táboroch v Maďarsku.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices