Parizek
Rokovanie štátneho tajomníka L. Parízka s delegáciou amerického kongresu. PHOTO: archív MZV.

L. Parízek: Potrebujeme otvorene diskutovať o tom, ako by Európska únia mohla a mala vyzerať

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukáš Parízek prijal včera (4. augusta) delegáciu členov Kongresu Spojených štátov amerických, ktorá Slovensko navštívila na záver svojho európskeho turné v Nemecku, Švédsku a Českej republike.

Delegáciu zloženú z členov Louiea Gohmerta, Douga Collinsa, Mikea Bishopa, Richarda Hudsona za Republikánsku stranu a  Scotta Petersa a Sheily Jackson Leeovej za Demokratickú stranu, viedol predseda výboru Kongresu pre súdnictvo Bob Goodlatte. Hlavnými témami diskusie boli slovenské predsedníctvo v Rade EÚ, spolupráca v rámci NATO, vzťahy medzi EÚ a USA, energetika, situácia na Ukrajine, v Sýrii, vzťahy s Ruskom, Čínou a Transatlantické partnerstvo v oblasti obchodu a investícií (TTIP).

Štátny tajomník informoval zástupcov amerického Kongresu o doterajšom úspešnom priebehu slovenského predsedníctva v Rade EÚ a predstavil im jeho priority. V kontexte výsledku referenda vo Veľkej Británii potvrdil, že v septembri sa v Bratislave uskutoční neformálny summit premiérov a prezidentov 27 členských štátov Únie. „Potrebujeme otvorene diskutovať o tom, ako by Európska únia mohla a mala vyzerať,“ uviedol L. Parízek

L. Parízek vyjadril podporu Slovenska posilňovaniu prítomnosti NATO na jeho východnom krídle, do ktorého sa SR zapojí vyslaním vojakov do pobaltských štátov na rotačnej báze od roku 2017. Zároveň potvrdil odhodlanie pokračovať v implementácii národných záväzkov v oblasti bezpečnosti vrátane zvyšovania výdavkov na obranu.

Viac..  Ukrajina zatvára dvere transportu ruského plynu do Európy

Počas rokovania sa partneri venovali aj aktuálnej situácii na Ukrajine. „Slovenská republika podporuje mierové riešenie, ktoré by malo byť výsledkom diplomatického dialógu s Ruskom. Komunikačné kanály  musia zostať otvorené“, konštatoval L. Parízek a vyjadril presvedčenie, že izoláciou Ruska sa neposunieme bližšie k riešeniu tejto zložitej situácie. Americkí hostia sa v diskusii dotkli aj otázky energetickej bezpečnosti a projektu Nord Stream 2 (NS2). L. Parízek v tejto súvislosti poďakoval za iniciatívu Kongresu, ktorá podporuje odmietavú slovenskú pozíciu k tomuto projektu.

O dac

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices