Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 30. týždňa 2016

Ekonomická dôvera a tržby obchodníkov v Británii klesajú

NEMECKO: Nálada nemeckých podnikateľov sa v reakcii na referendum, v ktorom britskí voliči odhlasovali vystúpenie z EÚ, zhoršila iba mierne. Vyplynulo to z najnovších údajov inštitútu Ifo. Ostro sledovaný index dôvery z dielne mníchovského inštitútu v júli klesol na 108,3 z júnovej úrovne 108,7 bodu. Ukazovateľ odráža hodnotenie súčasných podmienok, ako aj vyhliadky do budúcnosti. Trh počítal s výraznejším prepadom. Dopady britského referenda na najväčšiu európsku ekonomiku budú pravdepodobne iba limitované aj podľa aktuálnej prognózy nemeckej centrálnej banky. Tá konštatovala, že dobrá situácia na trhu práce, vyššie mzdy a voľná menová politika Európskej centrálnej banky by mali Nemecku pomôcť vykompenzovať možné negatívne vplyvy britského hlasovania v prospech odchodu krajiny z EÚ,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

EUROZÓNA a VEĽKÁ BRITÁNIA: Uplynulý týždeň bolo zverejnených viacero prieskumom ekonomického sentimentu, a to nielen v Nemecku, ale aj v ostatných krajinách EÚ. Európska komisia uskutočňuje pravidelné prieskumy ekonomickej dôvery v EÚ a jednotlivých jej členských krajinách. Ten najnovší, júlový, ukázal, že dôvera vo Veľkej Británii sa po odhlasovaní brexitu pomerne výrazne zhoršila. Pozitívom ale je, že v rámci ostatných krajín zostal index ekonomickej dôvery na pomerne dobrých úrovniach. V rámci celej EÚ sa hodnota indexu znížila o 0,9 bodu na 104,8 bodu a v rámci eurozóny index dokonca vzrástol o 0,2 bodu na 104,6 bodu. Prevýšil tak nielen úroveň z predchádzajúceho mesiaca, ale prekonal aj očakávania trhu. Zhoršovanie nálady v britskej ekonomike po výsledkoch referenda potvrdili už viaceré indikátory. Predminulý týždeň bol zverejnený aj britský index nákupných manažérov PMI, ktorý sa prepadol z 52,4 bodu na 47,7 bodu.

Z prieskumu Konfederácie britského priemyslu [CBI] vyplýva, že medziročný pokles predaja v júli evidovalo 38 % maloobchodníkov krajiny. Objem tržieb maloobchodu krajiny oslabil najrýchlejšie od januára 2012. Zároveň až 42 % maloobchodníkov uviedlo, že v júli v porovnaní s rovnakým mesiacom vlaňajška zredukovali objednávky voči svojim dodávateľom. Objednávky voči dodávateľom zo strany britského maloobchodu tak klesli najprudšie od marca 2009. Za pravdepodobný dôvod CBI považuje oslabenie spotrebiteľskej dôvery v období bezprostredne po referende, ktoré rozhodlo o odchode Británie z Európskej únie.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Z najnovších údajov britského štatistického úradu vyplynulo, že medziročne sa HDP Veľkej Británie v druhom kvartáli zväčšil o 2,2 %. Ekonomika krajiny tak rástla rýchlejšie, než sa očakávalo. Predstaviteľ úradu to považuje za znak toho, že neistota pred referendom pravdepodobne mala na ekonomiku len obmedzený vplyv. Posilnili hlavne odvetvia služieb, maloobchodu a výroby áut. Medzikvartálne došlo k rastu na úrovni 0,6 %. Tempo hospodárskeho rastu sa tak zrýchlilo, keďže v prvom štvrťroku sa britský HDP medzikvartálne zväčšil o 0,4 %.

USA: Americkí spotrebitelia pozitívne hodnotia terajšie ekonomické podmienky, ale sú trochu opatrnejší, pokiaľ ide o budúcnosť. Index dôvery spotrebiteľov, ktorý zostavuje americká výskumná organizácia Conference Board, v júli nepatrne oslabil na úroveň 97,3 bodu z júnovej revidovanej hodnoty 97,4 bodu. Terajšiu ekonomickú situáciu americkí spotrebitelia hodnotia najlepšie od septembra minulého roka. Prieskum, na základe ktorého organizácia Conference Board júlový index zostavila, bol prvým zisťovaním nálady spotrebiteľov v USA po tom, ako Británia 23. júna odhlasovala odchod z Európskej únie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices