Väčšina obyvateľov EÚ nie je spokojná s tým, ako riadi migračnú krízu

Aj keď sa EÚ snaží ako vie, dve tretiny jej obyvateľov nie sú spokojní s tým, ako riadi migračnú krízu. A až 74% občanov by si želalo, aby sa tu Únia robila viac ako doteraz. Vyplýva to z výsledkov nedávneho prieskumu Eurobarometer. Prečítajte si, ako sa na riešení migračnej krízy podieľa Európsky parlament.

Poslanci tento rok pracujú na viacerých návrhoch, ktoré by mali napomôcť riešeniu bezprecedentnej migračnej krízy. V marci prijalo plénum správu, v ktorej hodnotí situáciu v Stredomorí a požaduje komplexný prístup k migrácii.

Výbor pre občianske slobody 30. mája odobril návrh Komisie, ktorým by sa mal zaviesť štandardný európsky cestovný dokument pre všetkých migrantov.

6. júla Parlament schválil vytvorenie novej pohraničnej a pobrežnej stráže, v rámci ktorej budú národné pohraničné úrady spolupracovať s európskou agentúrou Frontex.

Komisia okrem iného navrhuje zostaviť spoločný zoznam bezpečných krajín, ktorý by mal pomôcť urýchliť vybavovanie žiadostí o azyl. Tento návrh ešte čaká schvaľovací proces v Parlamente i Rade. Spravodajkyňa k tejto téme Sylvie Guillaume (S&D, FR) vysvetľuje, že spôsob, akým dnes vyberáme a hodnotíme bezpečné krajiny sa omnoho zlepšil. Komisii totiž pritom asistujú aj ďalší hráči, ako napríklad Európsky podporný úrad pre azyl, UNHRC a mimovládne organizácie. 

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

Ako migráciu vidia Slováci

Odpovede slovenských respondentov sa od európskeho priemeru moc nelíšia. To, aby tu EÚ zasahovala viac ako doteraz, si želá 68% opýtaných z našej krajiny.

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices