Štátna pomoc pre španielske televízie nedorazí. Porušená bola zásada technologickej neutrality

Podľa Európskej komisie je systém kompenzácie nákladov pre súkromné televízne stanice počas procesu digitalizácie v Španielsku v rozpore s pravidlami hospodárskej súťaže. Španielsko nedokázalo odôvodniť, prečo podporovalo len vybrané druhy vysielateľov.

Komisárka zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže Margrethe Vestager povedala: „Opatrenie by poskytlo výhodu pozemnému vysielaniu a prevádzkovateľom tejto platformy. Je to však v rozpore so zásadou technologickej neutrality. Toto opatrenie sa nám nezdá potrebné ani primerané.“

Počas obdobia, kedy vysielatelia prechádzali procesom digitalizácie museli vysielať analógové aj digitálne signály, aby vyhoveli všetkým divákom. Španielske orgány oznámili ešte v roku 2011 svoje plány na vyrovnanie dodatočných nákladov, ktoré bolo potrebné vynaložiť na prevádzku oboch signálov. To viedlo Komisiu k hĺbkovému vyšetrovaniu.

Vyšetrovanie potvrdilo, že sa v Španielsku podporoval prechod z analógového na digitálne vysielanie len u pozemných vysielacích spoločností, zatiaľ čo iné alternatívy, ako satelitné či káblové vysielanie podporované neboli. Vzhľadom na to, že tento krok nebol nijako odôvodnený, rozhodla Komisia o tom, že štátna pomoc nie je v súlade s pravidlami a nie je potrebná.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: V Španielsku som si prevzal prestížnu cenu, ktorú zatiaľ žiadny Slovák nedostal. Ďakujem

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices