Vladimír Maňka
Europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: redakcia/red.

Vladimír Maňka: Máme málo učiteľov, ktorí by študentov učili IT

BRATISLAVA / Ak sa rozhodujete, na akú školu poslať svoje dieťa, máme tip. Do roku 2020 bude v celej Európskej únii dopyt po odborníkov v IT sektore. Bude ich chýbať takmer milión.

Problém je v tom, že nových IT-čkarov nemá kto vychovať. Situáciu už rieši aj Európska komisia. „Ten záujem rastie aj na Slovensku, ale máme málo učiteľov, ktorí by tieto deti vzdelávali, musíme do toho umelo zasiahnuť, lebo je to veľmi dôležitá oblasť,“ hovorí europoslanec Vladimír Maňka.

„Dnes už vyše 90 percent pracovných miest v rámci Európskej únie si vyžaduje aspoň základnú znalosť práce s počítačom,“ vysvetľuje hovorca zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Peniaze pre učiteľov

Nároky sa budú rýchlo zvyšovať. Európska komisia preto vyčleňuje peniaze, ktoré poskytne ministerstvám školstva, aby tak prilákali nových učiteľov. „Európska únia vyčlenila viac ako 800 miliónov eur, v rámci ktorých môžu členské štáty čerpať v rámci svojich operačných programov aj na vzdelávanie odborných učiteľov v IT sektore,“ informuje Eva Koprena z ministerstva školstva.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Odborníci v informačných technológiách však nie sú jediní, ktorí budú chýbať. Napríklad hneď za IT špecialistami sú lekári a zdravotné sestry.

Zdravotnícki pracovníci chýbajú už teraz nielen u nás, ale aj v Amerike. Tam kraľujú rebríčku najžiadanejších ľudí so zárobkom 65 000 dolárov ročne. Chýbajú aj v USA.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices