Leščeň a Parizek
Veľvyslanec Bieloruskej republiky Igor Alexandrovič Leščeň a štátny tajommník Lukáš Parízek. PHOTO: archív MZV.

Slovensko podporí iniciatívy, ktoré povedú k ďalšiemu zlepšeniu vzťahov Bieloruska s EÚ

Zámery a ciele svojej diplomatickej misie predstavil dnes štátnemu tajomníkovi Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Lukášovi Parízkovi počas nástupného prijatia veľvyslanec Bieloruskej republiky Igor Alexandrovič Leščeň. Zároveň pri tejto príležitosti odovzdal do rúk štátneho tajomníka kópie poverovacích listín.

Nadchádzajúce stretnutia na najvyššej úrovni, vrátane pripravovanej návštevy predsedu vlády SR v Bielorusku vytvoria priestor na rozšírenie vzájomnej spolupráce, predovšetkým v hospodárstve a v kultúre. „V ekonomickej sfére je potrebné využiť existujúci potenciál a vytvoriť konkrétne projekty. Obchodné partnerstvo je motorom bilaterálnych vzťahov, “ uviedol štátny tajomník L. Parízek.

Z pozície predsedníckej krajiny v Rade Európskej únie L. Parízek pripomenul, že Slovensko vystupuje v úlohe sprostredkovateľa. V konštruktívnom dialógu sa chce sústrediť na pozitívne momenty a je pripravené podporiť iniciatívy, ktoré povedú k ďalšiemu zlepšeniu vzťahov Bieloruska s EÚ. Príležitosťou na ich prehĺbenie bude aj neformálna schôdzka ministrov zahraničných vecí EÚ s kolegami z krajín Východného partnerstva, ktorej sa zúčastní aj bieloruský minister zahraničných vecí Vladimir Makej 3. septembra v Bratislave.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices