Macedónsku pomáha mechanizmus civilnej ochrany, škody po záplavách rieši tím expertov

Macedónsko aktivovalo mechanizmus civilnej ochrany Európskej únie. Príčinou sú nedávne záplavy a zosuvy pôdy v okrajových častiach hlavného mesta Skopje.

Početné záplavy zasiahli infraštruktúru krajiny. Vyžiadali si 22 životov, spôsobili mnohé škody a zranenia. Evakuovaných muselo byť viac ako tisíc obyvateľov. Krátko po aktivovaní mechanizmu bol do krajiny vyslaný tím expertov. Pomáha miestnym autoritám civilnej ochrany a posudzuje spôsobené škody.

Komisár pre Humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianides tvrdí, že v časoch núdze je Únia pripravená Macedónsko podporiť.

„Sme v kontakte nielen s hlavným mestom Skopje, ale aj s ostatnými štátmi v rámci aktivovaného mechanizmu. Vyslali sme tím civilnej ochrany a niekoľkých expertov na krízové situácie. Zároveň osobne povzbudzujem akékoľvek ponuky asistencie či pomoci, aby prišli čo najrýchlejšie.“

Pomoc prostredníctvom mechanizmu civilnej ochrany organizuje Centrum koordinácie núdzových reakcií pod skratkou ERCC. Okrem vyslaných expertov Komisia poskytuje pohotovostným službám v zasiahnutých oblastiach aj satelitné snímky získané programom Kopernikus.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

O jen

Odporúčame pozrieť

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie

Slovinsko dostane 400 miliónov eur z Fondu solidarity Európskej únie – 100 miliónov eur tento …

Consent choices