Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 31. týždňa 2016

Banky v eurozóne prešli stresovým testovaním

EUROZÓNA: Európska centrálna banka [ECB] v piatok zverejnila výsledky záťažových testov bánk, ktoré boli uskutočnené na úrovni celej EÚ. Z výsledkov týchto testov vyplynulo, že odolnosť bánk v eurozóne a únii sa zvýšila a vzrástla aj úroveň kapitálu v bankách. Stresové testovanie koordinoval Európsky dohľad pre bankovníctvo – EBA – a zúčastnilo sa ho celkovo 51 bánk z celej EÚ, z toho 37 významných, ktoré patria pod priamy dohľad ECB,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Podľa predstaviteľov ECB z výsledkov záťažového testovania vyplynulo, že za uplynulé 2 roky došlo v bankách k výraznému navýšeniu kapitálu a bankový sektor je odolnejší a dokáže lepšie absorbovať hospodárske šoky ako pred 2 rokmi.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Podľa britského Národného inštitútu pre ekonomický a sociálny výskum [NIESR] sa v nasledujúcich 18 mesiacoch môže stať, že ekonomika Veľkej Británie v dôsledku odhlasovania odchodu z Európskej únie upadne do technickej recesie. Tá je definovaná ako dva po sebe nasledujúce kvartály ekonomického poklesu. Pravdepodobnosť takéhoto vývoja je 50-percentná, keďže krajinu v tomto a budúcom roku podľa inštitútu čaká zreteľné spomalenie hospodárstva. Inflácia v Británii sa podľa NIESR do konca budúceho roka zvýši na 3 %.

Spotrebiteľská dôvera v Británii sa po referende o vystúpení z EÚ rekordne zhoršila. Podľa mimoriadneho jednorazového zisťovania v rámci Barometra spotrebiteľskej dôvery, ktoré vykonávala spoločnosť GfK, totiž celkový index dôvery spotrebiteľov klesol o 8 bodov na záporných 9 bodov. Klesli pritom všetky zložky indexu. Takýto výrazný prepad sa v Británii naposledy zaznamenal pred viac ako 21 rokmi, v decembri 1994. Nálady spotrebiteľov sa pritom zhoršili tak medzi zástancami brexitu, ako aj medzi jeho odporcami. Výsledky podľa GfK naznačujú, že spotrebitelia v Británii majú obavy najmä o budúci vývoj ekonomiky. Až 60 % Britov sa domnieva, že hospodárska situácia sa počas nasledujúcich 12 mesiacov zhorší, čo je oproti júnovým 46 % citeľný nárast. Naopak, podiel spotrebiteľov, ktorí očakávajú zlepšenie, sa od júna znížil z 27 % na súčasných 20 %. Podiel ľudí, podľa ktorých v nasledujúcich 12 mesiacoch prudko stúpnu ceny, od júna vzrástol o 20 p. b. z 13 % na výsledných 33 %. Pri regionálnom porovnaní najviac dôvera spotrebiteľov po referende klesla na severe Anglicka, a to až o 19 bodov. V Škótsku klesol index o 11 bodov a na juhu Anglicka, vrátane Londýna, dosiahol pokles iba 2 body.

Viac..  M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

USA: Rast US ekonomiky dosiahol v 2. kvartáli 2016 úroveň len 1,2 %, zatiaľ čo trhové očakávania hovorili až o raste o 2,6 %. Skutočnosť teda výrazne zaostala za očakávaniami. Môžeme povedať, že rast amerického HDP bol slabý už tretí kvartál po sebe. Výdavky spotrebiteľov síce rástli, ale slabá bola výstavba obytných nehnuteľností a taktiež tvorba zásob v podnikateľských subjektoch. Výsledky vývoja US ekonomiky v druhom štvrťroku tak schladia trhové očakávania týkajúce sa sprísňovania menovej politiky zo strany Fed – u. Predstavujú totiž ďalší signál, že Fed by sa so zvyšovaním úrokových sadzieb nemal ponáhľať.

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices