Migrácia a britské referendum: Najčítanejšie články uplynulého polroka

Uplynulý polrok bol pre Európsku úniu aj Európsky parlament veľmi rušný. Stále sa pasujeme s migračnou krízou i hrozbou teroristických útokov. Vlnu diskusií vyvolalo aj britské referendum, kde sa jeho občania rozhodli z Únie vystúpiť. Všetkým týmto témam sa venujú aj poslanci Európskeho parlamentu. Prečítajte si, ktoré články pritiahli najväčšiu pozornosť čitateľov.

Ochrana údajov

V apríli boli po dlhých rokovaniach konečne prijaté nové pravidlá ochrany údajov. Užívatelia internetu majú po novom právo žiadať web stránky s sociálne siete, aby vymazali ich osobné údaje. Na ich spracovávanie bude odteraz potrebný jasný súhlas dotknutej osoby.

Migrácia

Poslanci Európskeho parlamentu sa aktívne snažia nájsť čo najlepšie riešenie neutíchajúcej migračnej krízy. Na túto tému sa tento aj minulý rok konalo mnoho debát a prijali sa viaceré uznesenia. Parlament chcel tento rok poukázať aj na neutešenú situáciu žien utečeniek a práve im zasvätil tohtoročný Medzinárodný deň žien. Migrácia sa nie vždy rovná migračnej kríze. Poslanci prijali aj nové pravidlá pre študentov, výskumníkov a stážistov z tretích krajín.

Brexit

Veľkú pozornosť čitateľov pritiahla aj mimoriadna plenárna debata o britskom referende, ktorá sa konala 28. júna v Bruseli. Po nej bolo prijaté i uznesenie, v ktorom poslanci požadujú aktiváciu článku 50 a zahájenie rokovaní so Spojeným kráľovstvom.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Terorizmus

Terorizmus bol ďalšou témou, ktorá sa skloňovala zo všetkých strán. Hrozba teroristických útokov si vyžiadala prijať viaceré nové opatrenie. V apríli poslanci odhlasovali pravidlá o systematickom zhromažďovaní údajov o cestujúcich v medzinárodnej leteckej preprave, čím by sa mohli odhaliť potenciálni teroristi ešte predtým, ako bude neskoro. Okrem toho boli posilnené aj právomoci Europolu a Parlament pracoval aj na novele pravidiel týkajúcich sa predaja a vlastnenia strelných zbraní.

Ostatné

Veľkú čitateľnosť mal aj článok o zlacnení roamingu od konca apríla a správy o glyfosátoch, ktoré sa v poľnohospodárstve používajú ako herbicíd. Zodpovedný parlamentný výbor žiadal Komisiu, aby na základe obáv o zdravie nepredĺžila autorizáciu na jeho predaj, no plénum hlasovalo trochu inak.

Úspech mali aj články o tom, ako sa prihlásiť na stáž. Veľa z vás si pozeralo aj pravidelne aktualizovanú časovú os s hlavnými udalosťami na Ukrajine.

O dac

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices