Eurofondy z Bruselu. Slovensko dostáva najviac eur zo všetkých krajín

Slovensko dostáva z Európskej únie najviac peňazí z celého spoločenstva. Mnohí, ktorým sa slovenské členstvo v Únii nepozdáva, si neuvedomujú, že park a lavička, na ktorej práve sedia, zrekonštruovali z eurofondov.

Z Bruselu dostáva Slovensko najviac peňazí na hlavu. „To, čo dostaneme z Európskej únie ročne, prevyšuje sumu, ktorú zaplatia slovenské firmy na daniach do štátneho rozpočtu,“ dodáva hovorca Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Slováci dostali so svojimi 571 eurami na hlavu najviac z rozpočtu Únie. Za nami nasledujú Česi s 30 eurovým odstupom a tretí sú Maďari.

Veda a výskum

Peniaze z Bruselu na Slovensku podporujú aj oblasť, ktorú naše vlády dlhodobo zanedbávajú a je dôležitá pre našu budúcnosť. Na druhom konci sú tí, ktorí najviac prispievajú. „Toto je aj zámer Európskej komisie, aby peniaze išli do regiónov, aby išli do znižovania regionálnych rozdielov,“ ozrejmuje Králik.

Najviac posiela Nemecko

V absolútnych číslach sú to Nemci. Berlín pošle ročne do Bruselu až 14,3 miliardy eur. Táto čiastka sa dá prirovnať k ročným príjmom celého Slovenska. Keď sa to ale preráta na hlavu, tak prví sú Švédi so sumou 226 eur, nasledujú Holanďania a Briti. Až za nimi sú Nemci so 176 eurami na občana.

Z európskych peňazí sa na Slovensku zmodernizovalo vyše 1 800 kilometrov ciest, 80 kilometrov železníc, 1 050 škôl či 88 nemocníc.

Viac..  Ivan Štefanec: Spoločná obrana musí byť prioritou

Peniaze na modernizáciu a výstavbu potečú aj v najbližšom programovom období. Opäť sa na Slovensku budú budovať cesty, železnice či internetové pripojenie.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices