Európsky podporný úrad pre azyl spustil mobilnú aplikáciu o premiestňovaní utečencov

Aplikácia je najnovšou iniciatívou Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO) pri vykonávaní integrovanej, informačnej a komunikačnej kampane o premiestnení utečencov. Aplikáciu si môžu ľudia stiahnuť z AppStore a Google Play.

Európsky podporný úrad pre azyl (EASO) spustil svoju prvú mobilnú aplikáciu pre smartphony a tablety, vďaka ktorej si žiadatelia o azyl nájdu všetky potrebné informácie rýchlo a jednoducho v takom jazyku, aký poznajú. Okrem iného si môžu vyhľadať informácie o povinnostiach, náležitostiach a kontaktných miestach, ktoré môžu vyhľadať a mnohé ďalšie.

Presídlenie občanov má byť aj vďaka tejto aplikácii bezpečné a legálne, a to najmä z Grécka a Talianska do iných členských štátov EÚ.

V aplikácii sa nachádzajú aktuálne informácie o systéme premiestnenia žiadateľov o azyl, postup a presnú úlohu úradu EASO v procese premiestnenia. Obsahuje sekciu najčastejšie kladených otázok žiadateľov o azyl, napríklad či majú nárok na premiestenie, do ktorých krajín sa môžu presídliť, či sú potrebné odtlačky prstov a mnoho iných praktických otázok.  Vyvinutá bola tak, aby bola jednoduchá na ovládanie.

Medzi ďalšie vlastnosti aplikácie patrí interaktívna mapa s lokalizáciou GPS, vďaka ktorej si žiadatelia o azyl môžu nájsť svoju aktuálnu polohu i miesta, kde môžu získať registrovanú medzinárodnú ochranu, či dostať sa do kontaktu s odborníkmi z úradu EASO.

Okrem iného aplikácia obsahuje videá, v ktorých sa ľudia, ktorí už boli úspešne presídlení,  podelili o svoje príbehy.

Viac..  Martin Hojsík: Umelá inteligancia dokáže nielen pomôcť, ale vie byť aj veľmi zlým pánom

Jose Carreira, výkonný riaditeľ EASO, povedal: „Sme veľmi šťastní a hrdí na to, že sme s aplikáciu začali. Zistili sme, že mnohí žiadatelia majú smartphony, preto sme im to chceli uľahčiť. Takéto telefóny sú moderné komunikačné nástroje a EASO je jednoduché na ovládanie. Ľudom, ktorí potrebujú medzinárodnú ochranu, poskytuje aktuálne informácie.  Aplikácia posilňuje našu identitu ako progresívnej, inovačnej agentúry. V blízkej budúcnosti chceme spojiť sily s Európskou agentúrou pre azyl a vytvoriť v tomto smere plnohodnotné zastupiteľstvo.“

Aplikácia má vybudovať v ľuďoch dôveru a odradiť ich od cestovania po nelegálnych cestách z Grécka alebo Talianska do iných členských štátov EÚ. EASO tiež dúfa, že aplikácia bude podporovať jednoduché zdieľanie informácií a predvídať zmätenosť, nerealistické očakávania a frustráciu či bezradnosť utečencov, ktorým potrebné informácie chýbaj.

O oma

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices