Bulharsko
ZDROJ: Reprofoto: noviny.sk.

Bulharsko: Krajina ruží, balkánskeho syra a marteničiek

SOFIA / Bulharsko je krajinou na križovatke medzi Európou a Orientom. Turistom ponúka rozmanitosť. V lete sa tam dá kúpať pri mori, v zime zase lyžovať. Typické pre krajinu sú parfémy s olejom z ruží, balkánsky syr či šopský šalát.

Bulharsko je krajinou nížin, ale i hôr. Slováci ho poznajú najmä vďaka moru. Málokto ale vie, že Bulharsko v sebe ukrýva mnoho pamiatok. Dych vyrazí určite návšteva napríklad druhého najväčšieho mesta Plovdiv, ktoré je zapísané v zozname pamiatok UNESCO.

„Najstarší zlatý poklad sa nachádza práve v Bulharsku. Bulharsko je štátom, kde sa dajú vidieť rôznorodé historické, archeologické i kultúrne pamiatky,“ prezrádza veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku Margarita Ganeva.

Tamojší ľudia sú veľmi družní a pohostinní. „Bulhari si z veľa vecí nerobia ťažkú hlavu,“ prezrádza Slovenka žijúca v Sofii Tatiana Turakova.

Ách, tá hlava

Turistom ale môže spôsobiť problém v dorozumievaní sa bulharský zvyk vrtieť hlavou na súhlas a kývať, keď hovoria nie.

Slovenka žijúca v Sofii upozorňuje aj na celkom iným význam slova napravo. „Ak Bulhar pri navigovaní povie, aby ste išlo napravo, neodbočte, ale určite choďte rovno,“ varuje. „A šoférovanie je činnosť, pri ktorej sa Bulhari zvyknú rozčúliť,“ dodáva.

Bulharsko preslávil aj olej z ruží, ktorý pridávajú do svojich parfémov. Do povedomia širokej verejnosti sa krajina dostala aj svojou kuchyňou. Pre Bulharsko je typický nielen balkánsky syr, ale aj špeciálna chuť jogurtu.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

„Baktérie, z ktorých sa vyrábajú, sú jedinečné. Volajú sa bakterium bulgaricum,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

Digitálne hodinky či airbag

Okrem toho, že sú Bulhari veľmi priateľskí, sú aj šikovní. Z vynálezov, bez ktorých by dnes mnohí nevedeli existovať, vymysleli napríklad digitálne hodinky či airbag.

Ako suvenír si z balkánskej krajiny turisti často nosia marteničku. Bulhari veria, že im prinesie zdravie a blahobyt.

Hoci je najväčším magnetom pre turistov pobrežie Čierneho mora, stávajú sa v poslednom čase obľúbenými aj lyžiarske strediská. Bulharsko je tak krajinou, v ktorej môžu turisti objavovať čaro krajiny celoročne.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices