vakcina
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Dostupnejšie veterinárne vakcíny majú znížiť užívanie antibiotík u zvierat

Európska lieková agentúra spolu s partnermi realizuje spoločný akčný plán na zvýšenie dostupnosti veterinárnych vakcín v Európskej únii. Plán obsahuje 13 konkrétnych postupov a iniciatív, ktorých cieľom je uľahčenie prístupu na trh novým alebo vylepšeným vakcínam.

Veterinárne vakcíny ochraňujú zvieratá pred infekčnými ochoreniami, rovnako ako zabraňujú prenosu ochorení na človeka. Môžu tiež prispieť k boju proti antimikrobiálnej rezistencii tým, že znížia nutnosť používania antibiotík u zvierat. Dostupnosť týchto vakcín je preto dôležitá nielen kvôli prevencii, ale aj kvôli kontrole závažných ochorení.

Problém nastáva v dostupnosti vakcín pri menej závažných ochoreniach, prípadne pri takých, ktoré sa vyskytujú zriedkavo. Stratégia liekových agentúr EÚ si do roku 2020 kladie za cieľ efektívnou a účinnou spoluprácou vykonať rad opatrení zameraných práve na podporu dostupnosti očkovacích látok v Európe.

Viac..  Komisia stanovuje zásady obmedzujúce používanie najškodlivejších chemikálií

Konkrétne postupy a výsledky práce budú dostupné na internetovej stránke Európskej liekovej agentúry. Hlavným cieľom je ochrana zdravia zvierat, ale aj ľudí a prevencia pred rozšírením infekčných ochorení.

O vik

Odporúčame pozrieť

antimikrobialna rezistencia

EÚ: V roku 2022 opäť došlo k nárastu antimikrobiálnej rezistencie

Riešenie antimikrobiálnej rezistencie (AMR) je pre Európsku komisiu (EK) najvyššou prioritou a neoddeliteľnou súčasťou mnohých …

Consent choices