Na Slovensku nemáme mešitu, moslimovia sa schádzajú v modlitebniach

BRATISLAVA / Na Slovensku nemajú moslimovia oficiálnu mešitu a islam u nás nie je registrovaným náboženstvom. Vyznávači tohto náboženstva ale na Slovensku svoje modlitebne majú. Počas kázní v nich preberajú aj politické témy.

Mešita je posvätné miesto pre veriaceho moslima. Je to duchovný priestor nielen na pravidelné modlitby.

Žiadna oficiálna mešita

Na Slovensku nie je ani jedna mešita oficiálne zriadená. Modlitební majú moslimovia ale viacero. Každý piatok v nich čítajú verše z koránu a po modlitbe vedú kázne.

Podľa arabistu a veriaceho moslima práve kázne umožňujú imámom prihovárať sa voľne veriacim a preberať s nimi napríklad aj politické témy.

„A keď sa tieto témy zle odkomunikujú alebo sa v rámci nich prezentujú rôzne napríklad aj hoaxy alebo nenávisť, tak to môže v niektorých mladých ľuďoch vykonať nutkanie spáchať nejaký agresívny čin,“ vysvetľuje politológ a arabista Jozef Lenč.

Piatky

Na Slovensku v modlitebniach podľa politológa, ktorý sa viacerých kázní sám zúčastnil, kázne nie sú nasmerované k radikalizácii či nevraživosti.

„Myslím si, že zatiaľ v našom prostredí je to skôr vylúčené, že by k radikalizácii došlo, aj keď existujú mediálne známe dôkazy o tom, že občas sa niekde ten ´jazyk pošmykne´ a tá kázeň nie je práve taká, ako by si vyžadovala spolunažívanie, toleranciu a odbúravanie predsudkov,“ hovorí Lenč.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Modlitebne sú otvorené prevažne v piatky v presne stanovenom čase.

Stratil dôveru

Jeden z členov arabskej komunity na Slovensku prestal modlitebňu navštevovať. Podľa neho kázne totiž často nemajú so životom vo viere v Alaha nič spoločné.

„Pre mňa je to miesto, kde v mene boha riešia nejaké veci a určite sa medzi nimi nachádzajú aj nejakí radikáli, ktorí sú ochotní obetovať nejakých ľudí. Preto tam nechodím,“ vyjadruje svoj názor cudzinec dlhodobo žijúci na Slovensku.

„Každý týždeň v piatok sú rozhovory, kedy vždy riešia politické témy. Hovoria ako z náboženstva vzniká chaos, ako je teraz v niektorých arabských štátoch,“ dodáva.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices