Portugalsko bojuje s požiarmi, krajina aktivovala mechanizmus civilnej ochrany

Mechanizmus civilnej ochrany EÚ aktivovala ďalšia krajina. Po rozsiahlych záplavách v Macedónsku je to tentokrát Portugalsko, ktoré bojuje s požiarmi.

Hlavným cieľom je zabrániť ďalšiemu rozširovaniu požiarov v niekoľkých častiach krajiny. Odpoveďou na žiadanú pomoc bolo vyslanie požiarníckych lietadiel, ktoré spravujú Taliani a Španieli. Ide o podporu niekoľkých európskych národností v rámci mechanizmu civilnej ochrany.

Súcit s Portugalskom opäť vyjadril komisár pre Humanitárnu pomoc a krízové riadenie Christos Stylianides, podľa ktorého sú zainteresované krajiny mechanizmu v neustálom kontakte, aby zabezpečili okamžitú pomoc. „Myšlienkami sme so všetkými, ktorých požiare zasiahli a aj s tými, ktorí pomáhajú.“

Centrum koordinácie núdzových reakcií ERCC napomáha aj využívaním satelitných snímkov a informačného systému.

Doteraz bolo zaznamenaných až 366 lesných požiarov. Spôsobujú rozsiahle problémy a ľudí nútia utekať zo svojich domovov. Mechanizmus uľahčuje organizáciu humanitárnej pomoci aj vďaka komunikácii medzi 34 európskymi štátmi. Pri vzniknutých katastrofách hľadajú spoločné riešenie a na zasiahnuté miesta tak vysielajú konkrétne prostriedky.

Viac..  D. Šuica: Presadzovanie práv detí - prísľub ochrany, rešpektu a posilnenia postavenia

O jen

Odporúčame pozrieť

EÚ víta otvorenie ďalších prístupových bodov pre humanitárnu pomoc do Pásma Gazy

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že berie na vedomie a víta vyhlásenie izraelského premiéra …

Consent choices