Utečenci chcú demokraciu, silného vodcu a poriadok aj za cenu násilia

BERLÍN / Väčšina utečencov v Nemecku sa hlási k demokratickému usporiadaniu štátu, podporuje sekularizmus a chce sa integrovať do spoločnosti. Zároveň ale mnohí z nich volajú po silnom politickom vodcovi a po nasadení sily pre udržanie poriadku. Ukázal to prieskum, ktorý medzi utečencami urobila berlínska Vysoká škola médií, komunikácie a hospodárstva a ktorej výsledky predstavil denník Die Welt. Podľa autorov prieskumu sa postoje migrantov v mnohom zhodujú s postojmi voličov Alternatívy pre Nemecko, ktorá imigráciu odmieta.

V prieskume uviedlo 86 percent opýtaných utečencov, že považuje demokraciu za najlepšiu možnú formu vlády. Podľa autorov prieskumu ale majú utečenci zrejme odlišný pohľad ako väčšinová nemecká spoločnosť o tom, čo demokracia znamená. Pre 64 percent respondentov je totiž najdôležitejšie zachovanie poriadku, a to aj za cenu použitia násilia. Rovnaké množstvo ľudí sa vyslovilo aj za silného politického vodcu, ktorý riadi krajinu v záujme väčšiny. Len tretina považuje za prípustné, aby si umelci robili z vládnucich politikov srandu.

„Rebríček hodnôt utečencov sa v základných bodoch podobá tomu, aký zastávajú priaznivci strany Alternatíva pre Nemecko,“ uviedol vedúci prieskumu Roland Freytag. Okrem politických postojov majú migranti podobný postoj ako priaznivci Alternatívy pre Nemecko aj k homosexualite, keď nesúhlasia s tým, aby gejovia a lesby dávali svoju orientáciu verejne najavo.

Viac..  Medzinárodný deň žien: Dajte dievčatám vzory na prekonávanie prekážok

Viera a štát

Prieskum zároveň ukázal, že medzi utečencami prevažujú stúpenci sekulárneho štátu. Podľa 87 percent je viera osobná záležitosť jednotlivca a náboženstvo by malo byť oddelené od štátu. Dve tretiny nemajú problém s konzumáciou alkoholu, čo napríklad islam zakazuje, a tri pätiny nevidia žiadny problém vo svadbách osôb, ktoré vyznávajú rozdielnu vieru.

Utečenci tiež dali v prieskumu najavo svoju ochotu integrovať sa do spoločnosti. Sedem z desiatich opýtaných predpokladá, že v Nemecku zostane navždy, a preto majú záujme získať dobrú pracovnú kvalifikáciu a naučiť sa jazyk. „Výuka nemčiny má pre väčšinu migrantov najväčšiu prioritu,“ uviedol Freytag.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices