Angela Merkel: Utečenci do Nemecka nepriniesli islamistický terorizmus

BERLÍN / Utečenci do Nemecka nepriniesli islamistický terorizmus. Problém s extrémistami má krajina už veľa rokov. Na predvolebnom zhromaždení svojej Kresťanskodemokratickej únie v severonemeckom meste Neustrelitz to podľa agentúry Reuters povedala kancelárka Angela Merkel. Podľa nej taktiež k Nemecku patrí i islam, pokiaľ je vyznávaný v súlade s ústavou.

Angela Merkel pripustila, že existujú snahy získať utečencov pre vec islamistov. „Fenomén islamistického terorizmu Islamského štátu, nie je javom, ktorý k nám prišiel s utečencami,“ povedala. Islamský štát podľa nej robí Nemecku problémy už veľa rokov a bol patrný už pred minuloročnou krízou.

V Nemecku sa v júli stali štyri krvavé incidenty, z ktorých dva z nich boli podľa vyšetrovateľov motivované islamistickým terorizmom. V jednom prípade 17-ročný Afganec napadol nožom a sekerou päť ľudí vo vlaku do Würzburgu päť ľudí, než ho polícia zastrelila. V bavorskom Ansbachu odpálil výbušniny vo svojom vaku odmietnutý žiadateľ o azyl, explózia ho zabila a zranila deväť ďalších ľudí.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Kancelárka taktiež odmietla protimoslimské nálady, ktoré v dôsledku migračnej krízy zosilnili v nemeckej spoločnosti, a ktoré pomáhajú k vzostupu populistickej Alternatívy pre Nemecko. „Jasne sme povedali, že islam, ktorý je prežívaný na základe ústavy, patrí k Nemecku,“ povedela. Formy islamu, ktoré odmietajú nemeckú ústavu a napríklad popierajú rovnoprávnosť mužov a žien, ale podľa nej v krajine miesto nemajú.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices