Návrat matky s dieťaťom domov nie je jednoduchý. Potrebuje súhlas otca

BRATISLAVA / Hovorí sa, že láska kvitne v každom veku, v každej krajine a nepozná hranice. Problém ale môže byť, ak sa dvojica rozhodne mať dieťa a vzťah prestane fungovať. Vtedy sa hranice stávajú veľkou prekážkou.

Slovenka sa z cudziny nemôže len tak vrátiť domov spolu s dieťaťom, ktoré sa narodilo v zahraničí. V prípade, že odíde bez súhlasu otca, považuje sa to za únos, ktorý je trestným činom.

Únosy detí

Počet únosov detí zo zahraničia každoročne stúpa. Len za prvých šesť mesiacov tohto roka ich počet stúpol o 50 percent.

Najviac únosov zaznamenali z Anglicka, Nemecka, Rakúska a Talianska.

Slovenka sa bez súhlasu otca detí do vlasti vrátiť nemôže. Podľa riaditeľky Centra medzinárodnoprávnej ochrany detí a mládeže je v tomto zákon jednoznačný.

„Každé jedno rozhodnutie matky opustiť toho partnera a odísť z krajiny, kde žila s dieťaťom, je podmienené súhlasom druhého rodiča,“ informuje Andrea Cisárová.

Bez súhlasu ide o únos. A v takom prípade matke nepomôžu ani slovenské súdy.

„V prípade, že si Slovenka zoberie cudzinca, už po roku pobytu platia zákony krajinu, v ktorej žije. A ak sa tam narodilo dieťa, rozhodujú o ňom súdy tej krajiny, kde prežilo dieťa väčšiu časť života. A to aj v prípade, že je dieťa občanom Slovenskej republiky,“ vysvetľuje Cisárová.

Medzištátna komunikácia

Ak sa Slovenka s otcom svojich detí dohodne a žije na Slovensku, zostáva otázka vyriešiť alimenty. Centrum medzinárodnoprávnej ochrany detí a mládeže pomáha aj pri cezhraničnom vymáhaní výživného. Len za minulý rok pomohli pri získaní alimentov vo výške 600 tisíc eur.

V rámci Európskej únie je komunikácia so súdmi a inými orgánmi jednoduchšia, no vo vzdialenejších krajinách je to zložitejšie. So Spojenými štátmi a Kanadou má Slovensko bilaterálne dohody, čo rokovania uľahčuje. Podľa Andrey Cisárovej je najťažšia komunikácia s africkými a ázijskými štátmi.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Problém ale nie je len svadba napríklad Slovenky s cudzincom, ale aj Slováci, ktorí žijú v zahraničí a majú dieťa. Ak sa jeden z rodičov vrátiť s dieťaťom domov, nie je to jednoduché.

„Čím ďalej, tým viac sa stáva, že Slováci sa presťahujú do Írska, Nemecka či Rakúska, potom sa stáva, že sa rozídu a jeden z nich sa chce vrátiť. Ale nemôžu to urobiť bez súhlasu druhého rodiča. Potom našich slovenských občanov, súdia na súdoch iných krajín,“vysvetľuje riaditeľka.

Rozvedení rodičia

Cezhraničné ťahanice ale nastávajú aj v prípade rozvedených slovenských rodičov, keď chce jeden z nich vycestovať aj s dieťaťom zverených do starostlivosti do zahraničia.

Stáva sa to, keď sa opäť vydá za cudzinca alebo si nájde prácu v zahraničí. Aj tu je potrebný súhlas druhého rodiča. Ak nesúhlasí, existuje ešte jedna možnosť.

„Ak dvaja rodičia nedospejú k dohode, súd rozhodne či povolí alebo nepovolí matke vycestovať,“ uzatvára Cisárová.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices