sýria
reprofoto: amc

Svet dojala fotka raneného chlapca z Allepa

Sýrski opoziční aktivisti zverejnili otriasajúci videozáznam, ktorý zachytáva malého chlapca, zachráneného z trosiek po nálete v meste Aleppo.

Lekári v Aleppe identifikovali chlapca ako päťročného Umrána Dakníša. Lekár Usáma abú al-Iz potvrdil, že dieťa priviezli do nemocnice známej ako „M10“ v stredu večer so zranenou hlavou po nálete na štvrť Katardží ovládanú povstalcami.

Chlapec má ruky na stehnách a čaká na ošetrenie, len si pretrie okolo a nahmatá oblasť spánku. Akoby tam cítil bolesť. Záber na chlapca patrí k najviac zdieľaným a stal sa ďalším symbolom hrôzy, ktorú zažívajú civilisti vo vojne spustošenom meste.

Dieťa zachránili v stredu večer a keď lekári potvrdili, že nemá žiadne vnútorné poranenie, po ošetrení ho prepustili.

Reakcie na záber Umrána na stoličke sú podľa AP podobné ako v prípade fotografie Ajlana Kurdího, utopeného sýrskeho chlapca, ktorého telo sa našlo na pláži v Turecku a ktorý sa stal symbolom tragického zomierania počas migračnej krízy.

Krycie názvy pre nemocnice

Lekári v Aleppe používajú krycie názvy pre nemocnice, ktoré sa podľa ich slov systematicky stávajú terčmi vládnych náletov. Abú al-Iz uviedol, že to robia „z obáv, že sa do ich zdravotníckej siete infiltrujú bezpečnostné sily a potom zaútočia na sanitky, keď budú prevážať pacientov z jednej nemocnice do druhej“.

Viac..  Čaputová: Ak sa v SR naruší právny štát, EÚ by mala uplatniť podmienenosť fondov

Nálet sa uskutočnil pri západe slnka počas zvolávania na modlitby, pred pol ôsmou večer miestneho času. Opoziční aktivisti vyhlásili, že útok vo štvrti Katardží si vyžiadal celkovo osem obetí na životoch vrátane piatich detí. Záchranári a novinári prišli do tejto štvrte krátko po nálete a začali vyťahovať obete z trosiek.

„Podávali sme si ich z jedného balkóna na druhý,“ povedal fotoreportér Mahmúd Raslan, ktorý vytvoril uvedenú snímku. Dodal, že takto prešli jeho rukami tri telá bez života, na čo mu podali zraneného chlapca.
Na videu, zverejnenom v stredu večer organizáciou protivládnych aktivistov Aleppo Media Center, vidieť muža, ako odnáša chlapca z chaotickej nočnej scény do sanitky.Chlapec vyzerá omráčane, oči má široko otvorené, unavené a prázdne.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

syria

EÚ a Nemecko odmietli obnovenie diplomatických vzťahov so Sýriou

Nemecko a Európska únia v pondelok vylúčili diplomatické zbližovanie s vládou Sýrie napriek tomu, že …

Consent choices