Taliansko: Krajina pizze, opery a futbalu

RÍM / Každý rok zjedia priemerne 25 kilogramov cestovín a vypijú takmer 100 litrov vína. Neodmietnú ani dobrú pizzu či kvalitnú zmrzlinu. Taliansko sa preslávilo aj ďalšími unikátmi. Okrem skvelej architektúry stojí za takými vynálezmi ako teplomer, dioptrické okuliare, klavír či zmrzlinový kornútok.

Rimania vytvorili najdokonalejšiu svetovú civilizáciu a v stredoveku boli najvyspelejší národ Európy. „Krajina sa nachádza v centre Stredomoria, preto má počas celého roka príjemnú klímu a vždy to bola križovatka rôznych kultúr,“ vysvetľuje riaditeľka talianského kultúrneho inštitútu Antonia Grande.

Vplyv Rimanov sa odrazil na jedinečnej architektúre, vďaka ktorej je viac ako 40 talianskych miest zapísaných na zozname UNESCO. Dominantou je Rím, ktorý je, okrem iného, aj sídlo pápeža.

Taliani majú dve hlavné náboženstvá – okrem kresťanstva takmer všetci holdujú futbalu. „Dá sa hrať na pláži, dá sa hrať takmer kdekoľvek a ihriská sú úplne všade,“ opisuje Andrej, Slovák žíjuci v Taliansku.

V slovníku každého turistu by nemali chýbať bongiorno, arrivederci, ale aj tiamo. „V taliančine je obľúbený pokrik bella, čiže krásna, ktorý by mal predchádzať vyznaniu lásky tiamo,“ informuje Grande. Aj v tomto prípade často platí, že láska ide cez žalúdok.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Nebyť Talianov, možno by sme dodnes nepoznali ani pizzu a jednu z najzdravších kuchýň na svete. „Hlavne ryby. Málokto pozná a frutti di mare je typicky talianske,“ povedal Ferdinandr Krivosudský, majiteľ reštaurácie.

Mekka módy

K talianskej kultúre neodmysliteľne patria aj dlhé a korenisté debaty pri kávičke alebo kvalitnom víne.

Ak nie je náhodou témou futbal a ženy, tak potom napríklad móda, ktorej mekkou je Miláno. Aj vďaka nej Taliansko každoročne navštívi vyše 40 miliónov turistov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices