krava
Ilustračné PHOTO: © European Union.

Očkovanie dobytka má zabrániť šíreniu dermatitídy. Riziko jej rozšírenia je vysoké

Odborníci z Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín tvrdia, že očkovanie dobytka je najefektívnejšou možnosťou kontroly šírenia dermatitídy u zvierat. Vyplynulo to z vedeckého vyhlásenia o účinnosti rôznych možností pre kontrolu šírenia tohto ochorenia.

Štúdiu si vyžiadala Európska komisia po tom, ako sa dermatitída rozšírila v Bulharsku, v Grécku a v iných balkánskych krajinách. Je to vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša hmyzom a v súčasnosti je riziko jeho šírenia vysoké.

Podľa súčasných právnych predpisov EÚ je v prípade výskytu ochorenia potrebné dobytok utratiť. Experti z Európskeho úradu pre bezpečnosť považujú postupnú vakcináciu a čiastočné vymieranie nakazených zvierat za rovnako efektívny spôsob boja proti šíreniu dermatitídy.  Za najúčinnejšie považujú očkovanie pred tým, ako sa vírus vyskytne v oblasti, v ktorej sa nachádzajú zvieratá.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

V súčasnosti je dermatitída prítomná aj vo viacerých afrických krajinách. Od roku 2012 sa toto ochorenie šíri zo Stredného východu do juhovýchodnej Európy. Experti na monitorovanie a predpovedia ďalšieho šírenia využívajú matematický model, ktorý simuluje postup choroby po krajinách.

O vik

Odporúčame pozrieť

ockovanie

Komisia odporúča nové opatrenia týkajúce sa rakoviny, ktorej možno predchádzať očkovaním

Európska komisia predložila odporúčanie na podporu členským štátom v ich úsilí o prevenciu rakoviny pomocou …

Consent choices