komunitné centrum Sabinov
Komunitné centrum Sabinov. Reprofoto: noviny.sk

Vláda vyčlení z eurofondov 60 miliónov EUR pre komunitné centrá

Až 60 miliónov eur z európskych dotácií poputuje na platy zamestnancov a rekonštrukciu centier, ktoré pomáhajú najmä Rómom začleniť sa do bežného života. Na Slovensku je ich viac ako tristo, no podľa vládneho splnomocnenca pre rómsku komunitu je to stále málo.

V sabinovskom komunitnom centre trávia deti z rómskych komunít letné prázdniny. „Máme tu harmonogram do letnej aktivity komunitného centra v Sabinove, kde sa deti môžu zapojiť,“ hovorí Beáta pribulová zo sabinovského mestského úradu.

„V podstate ide o to, aby nebehali po meste a nerobili zle ostatným,“dodáva Ladislav Duda z komunitného centra v Sabinove.

Starajú sa o deti a pomáhajú dospelým

Fungujú celoročne. Počas školského roka navštevujú centrum deti po vyučovaní.

Do komunitného centra môžu prísť akékoľvek deti. Ich prácu si pochvaľujú aj dospelí, ktorí sa ocitnú v problémoch.

Milióny na podporu

Vláda si potrebu takýchto centier uvedomuje. Aj preto na ne vyčlenila 60 miliónov eur z eurofondov. Z nich polovica poputuje už v nasledujúcich dvoch rokoch na rekonštrukcie.

„Z toho sa dá vybaviť a vybudovať okolo sto až stodvadsať komunitných centier,“ informuje splnomocnenec vlády pre rómsku komunitu Ábel Ravasz.

„Do tejto výzvy sa môže zapojiť 125 miest a obcí. Ide o tie regióny, ktoré sú najmenej rozvinuté. Preto sme nespadá Bratislava a okolie,“ ozrejmuje hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Viac..  Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Platy zamestnancov

Tí, čo sa o komunitné centrá starajú ale hovoria, že podstatné je nielen ich vybudovať, ale aj mať peniaze na zamestnancov. Vďaka európskym dotáciám sa už v minulosti mohlo sabinovské komunitné centrum presťahovať zo starých nevyhovujúcich priestorov do nových. Ale nebyť mesta, ktoré ho teraz dotuje, už by nefungovalo.

„Predstavte si, že projekt skončil v októbri a nebmal by kto tu pracovať. Komunitné centrum by sme zavreli a tak, načo postavili budovu?,“ pýta sa Duda.

Mnohé centrá podľa nich práve na financiách skončili. Nemali z čoho platiť ľudí, ktorí by sa o ne starali. Aj preto zvyšných 30 miliónov pôjde na školenie a platy zamestnancov komunitných centier. Tie sa v hrubom pohybujú od 540 eur do 780 eur.

„Tá práca, čo tam ľudia robia, je najdôležitejšia. A tým pádom chceme vytrénovať lepšie pracovníkov, odborníkov v komunitných centrách, terénnych pracovníkov,“ dodáva splnomocnenec.

O red

Odporúčame pozrieť

MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je presvedčené, že na pozastavenie plánu obnovy a odolnosti neexistujú dôvody. …

Consent choices