Slovensko má ďalší ekonomický rekord. Ceny klesli až historicky

BRATISLAVA / Slovensko má tento rok ďalší ekonomický rekord. Ďalší, ktorý teší aj bežných ľudí. Historicky najviac totiž u nás klesli ceny.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku, ale aj celkovo v Európe už nejaký čas nerastú. „Slovensko zažilo rekordný pokles cien o 0,9 percenta,“ informoval analytik Tatra Banky Juraj Valachy.

„Zároveň sa v júli stalo Slovensko v eurozóne krajinou s najvýraznejším poklesom cien,“ dodáva analytik UniCreditBank Ľubomír Koršnák.

Viac peňazí

Krajine sa darí aj v hospodárskom raste. Od minulého roka klesá aj nezamestnanosť. „Tá je pod priemerom eurozóny,“ dodáva minister práce Ján Richter.

Tieto faktory dávajú Slovákom možnosť ľahšie dýchať. „Zostáva im viac peňazí v peňaženke a môžu viac míňať na iné. Tak podporujú domácu spotrebu v ekonomike,“ vysvetľuje Koršnák.

„Podobne je to aj u firiem, ktorým ostáva viac peňazí na investície a prípadne postavenie zamestnancov,“ ozrejmuje Valachy.

Nižšie ceny

Medziročne najviac klesli náklady na dopravu. Nižšie ako vlani boli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov či vody, elektriny, plynu a iných palív.

Viac..  Rast inflácie v eurozóne sa v marci spomalil

Pod všetko sa podpísal najmä jeden faktor. „Kedy regulačný úrad rozhodol, že od mája znížia ceny plynu pre domácnosti,“ vysvetlil Koršnák.

Ceny mierne rástli v hoteloch, kaviarniach, reštauráciách či pri rekreáciách a vzdelávaní. Hore išli aj ceny alkoholu a tabaku.

Nízke ceny by sa mali ešte nejaký čas udržať. „Inflácia v ďalších mesiacoch bude na tom podobne a ku konca roka dosiahne okolo nulovej úrovne,“ prezrádza prognózu Valachy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.skRichard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices