Slovensko má ďalší ekonomický rekord. Ceny klesli až historicky

BRATISLAVA / Slovensko má tento rok ďalší ekonomický rekord. Ďalší, ktorý teší aj bežných ľudí. Historicky najviac totiž u nás klesli ceny.

Spotrebiteľské ceny na Slovensku, ale aj celkovo v Európe už nejaký čas nerastú. „Slovensko zažilo rekordný pokles cien o 0,9 percenta,“ informoval analytik Tatra Banky Juraj Valachy.

„Zároveň sa v júli stalo Slovensko v eurozóne krajinou s najvýraznejším poklesom cien,“ dodáva analytik UniCreditBank Ľubomír Koršnák.

Viac peňazí

Krajine sa darí aj v hospodárskom raste. Od minulého roka klesá aj nezamestnanosť. „Tá je pod priemerom eurozóny,“ dodáva minister práce Ján Richter.

Tieto faktory dávajú Slovákom možnosť ľahšie dýchať. „Zostáva im viac peňazí v peňaženke a môžu viac míňať na iné. Tak podporujú domácu spotrebu v ekonomike,“ vysvetľuje Koršnák.

„Podobne je to aj u firiem, ktorým ostáva viac peňazí na investície a prípadne postavenie zamestnancov,“ ozrejmuje Valachy.

Nižšie ceny

Medziročne najviac klesli náklady na dopravu. Nižšie ako vlani boli aj ceny potravín a nealkoholických nápojov či vody, elektriny, plynu a iných palív.

Viac..  Europoslanec Eugen Jurzyca: Banky čaká zmena, budú zavádzať okamžité platby

Pod všetko sa podpísal najmä jeden faktor. „Kedy regulačný úrad rozhodol, že od mája znížia ceny plynu pre domácnosti,“ vysvetlil Koršnák.

Ceny mierne rástli v hoteloch, kaviarniach, reštauráciách či pri rekreáciách a vzdelávaní. Hore išli aj ceny alkoholu a tabaku.

Nízke ceny by sa mali ešte nejaký čas udržať. „Inflácia v ďalších mesiacoch bude na tom podobne a ku konca roka dosiahne okolo nulovej úrovne,“ prezrádza prognózu Valachy.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.skRichard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

ECB rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne

Európska centrálna banka (ECB) rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne. Zasadnutie sa uskutoční …

Consent choices