Margrethe Vestagerová, PHOTO: European Parliament 2016

Zlúčenie spoločností Dow a DuPont môže ohroziť trh, Komisia otvára dôkladné vyšetrovanie

Americké spoločnosti Dow a DuPont plánujú zlúčenie. Predložený návrh prešetruje Európska komisia v súvislosti so smernicou o fúziách. Obáva sa najmä toho, že zlúčenie ohrozí konkurenciu v oblasti ochrany rastlín, produkcie semien a petrochemikálií.

Fúzia by v danej oblasti vytvorila svetovo najväčšiu integrovanú spoločnosť. Ide o dvoch silných súperov, ktorí na trh prinášajú inovácie a majú rozsiahle portfólia postrekov, herbicídov a insekticídov. Výsledkom by bolo vedúce postavenie aj vo výrobe petrochemických produktov, ktoré sa často používajú napríklad v baleniach.

Komisárka Margrethe Vestagerová, zodpovedná za súťažnú politiku, hovorí o dôvodoch vyšetrovania: „Živobytie farmárov závisí na prístupe k produktom v rámci konkurenčných cien. Musíme si byť istí, že navrhovaná fúzia nevedie k vyšším cenám alebo k zníženiu inovácií.“

Ide o silných dodávateľov

Dow a DuPont disponujú portfóliami herbicídov pre množstvo rastlín ako obilie, cukrovú repu či repku olejnatú. Fúzia dvoch spoločností môže viesť k zníženiu konkurencieschopnosti na trhoch, a to môže mať v konečnom dôsledku negatívny vplyv na cenu, kvalitu, výber a inovácie. Zaoberajú sa poľnohospodárskymi vedami, uskutočňujú výskumy, rozvíjajú, distribuujú a predávajú rôzne chemické produkty, priemyselné hnojivá, semená či plastové materiály. Komisia vyšetruje dôsledok eliminácie jedného konkurenta a vytvorenie nových spojení na trhu. Zaoberá sa aj otázkou, či sa po zlúčení skomplikuje prístup k distribútorom.

Viac..  Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Komisia má čas na finálne rozhodnutie do 20. decembra 2016. V rámci vyšetrovania úzko spolupracuje s Ministerstvom spravodlivosti v Spojených štátoch a s protimonopolnými autoritami Brazílie a Kanady.

O jen

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices