Lajcak Praha
Vystúpenie ministra Lajčáka a diskusia na výročnej porade veľvyslancov ČR z celého sveta. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Tesnejšie spojenectvo ako medzi Slovenskom a Českou republikou neexistuje

Na výročnej porade vedúcich zastupiteľských úradov Českej republiky to v pondelok v Prahe konštatoval minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák, ktorý sa na tomto podujatí zúčastnil ako hlavný zahraničný hosť na pozvanie svojho českého rezortného kolegu Lubomíra Zaorálka.

Okrem bilaterálnej slovensko-českej spolupráce na medzinárodnom poli hovoril minister M. Lajčák s českými veľvyslancami aj o slovenskom predsedníctve v Rade Európskej únie, stave európskeho projektu a ďalších aktuálnych zahranično-politických otázkach súčasnosti.

„Európska únia sa nachádza vo vážnej situácii a my všetci musíme veľmi tvrdo pracovať, aby sme našli novú, presvedčivú víziu pre EÚ a dokázali znovuobnoviť dôveru a podporu občanov pre tento projekt,“ povedal minister M. Lajčák v súvislosti s hlavnými úlohami, ktoré stoja pred Úniou a jej členskými krajinami.

Na osobitnom rokovaní so svojim rezortným kolegom Lubomírom Zaorálkom prediskutoval minister M. Lajčák nastávajúce podujatia slovenského predsedníctva v Rade EÚ, predovšetkým neformálne zasadnutie ministrov zahraničných vecí EÚ v Bratislave 2. -3. septembra a prebrali tiež otázky spolupráce v rámci Vyšehradskej štvorky a Slavkovského formátu, v ktorom je okrem SR a ČR aj Rakúsko.

Počas návštevy v Prahe prijal ministra M. Lajčáka aj premiér ČR Bohuslav Sobotka. Spoločne prebrali otázky spolupráce SR a ČR na bilaterálnej, regionálnej i európskej úrovni. „Intenzita, dynamika a obsah našich stretnutí, ako aj ich frekvencia, len potvrdzujú tradične nadštandardnú kvalitu našej spolupráce a vzťahov,“ zdôraznil po stretnutí minister M. Lajčák.

S premiérom B. Sobotkom sa sústredil najmä na prípravu spoločného zasadnutia vlád oboch krajín, ktoré sa uskutoční v Bratislave 26. septembra. Jedným z hlavných bodov bude okrem konkrétnych projektov ďalšieho posilnenia spolupráce aj spoločná príprava podujatí, ktoré by mali v roku 2018 pripomenúť 100. výročie vzniku Československa, 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy (1968) a 25. výročie vzniku samostatnej Slovenskej a Českej republiky (1993). Minister M. Lajčák českého premiéra informoval aj o aktivitách a doterajších výsledkoch slovenského predsedníctva v Rade EÚ a prípravách na Bratislavský summit lídrov 27 členských štátov EÚ v Bratislave 16. septembra.

Viac..  Martin Hojsík: Potrebujeme zabezpečiť, aby v celej EÚ mali občania prístup k slobodným médiám

Na Úrade vlády ČR minister M. Lajčák následne vystúpil na zasadnutí Pracovnej skupiny pre otázky odchodu Británie a budúcnosti EÚ, kde hovoril o tom, ako vníma Slovensko odchod Británie z EÚ, prípravy na proces rokovania EÚ a Británie o novom nastavení vzájomných vzťahov a aké sú priority SR v tomto kontexte. „Tento proces ponúka Slovensku a Českej republike príležitosť poskytnúť našu skúsenosť z rozdelenia Česko-Slovenska, ktoré vďaka zodpovednosti a racionálnosti prístupu oboch strán môže slúžiť ako príklad pri rokovaniach o budúcich vzťahoch Únie s Britániou,“ zdôraznil minister M. Lajčák.

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices