Nemecko mení koncepciu civilnej ochrany pre hrozbu terorizmu

NEMECKO / Nemecká vláda schválila dnes novú koncepciu civilnej ochrany, ktorá má reagovať aktuálne výzvy súčasnosti, ako sú rastúca hrozba terorizmu a útokov na počítačové siete a kľúčovú infraštruktúru. K zmene koncepcie pristúpil Berlín po prvý raz po 20 rokoch.

Návrh novej stratégie civilnej ochrany, ktorá by mala okrem iného upravovať zásobovanie pitnou vodou, potravinami, elektrickou energiou, ropou či liekmi, vypracovalo nemecké ministerstvo vnútra.

Podľa nemeckých médií by však nová koncepcia mohla obsahovať aj možnosť obnovenia brannej povinnosti či povinné vytváranie zásob potravín a vody civilným obyvateľstvom.

Varovania by sa v krízových situáciách mali zverejňovať nielen v médiách alebo prostredníctvom ampliónov a sirén, ale aj na webe a esemeskami.

Strach medzi obyvateľstvom

Podľa nemeckých opozičných strán budú takéto opatrenia zbytočne vzbudzovať strach medzi obyvateľstvom.

Platná koncepcia nemeckej civilnej ochrany pochádza z roku 1995. Povinná vojenská služba bola v Nemecku po 55 rokoch zrušená v roku 2011.

Záchranný balíček aj so zápalkami

„V prípade ohrozenia je potrebné rýchla a efektívna reakcia. K tomu je potrebné jasné plánovanie a existencia reakčných mechanizmov, ktoré treba pripraviť vopred. To sa deje novou koncepciou civilnej obrany,“ uviedol kabinet v tlačovom vyhlásení.

Viac..  EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Najviac pozornosti si u nemeckých médií získalo odporúčania obsiahnuté v koncepcii, podľa ktorého by si domácnosti mali vytvárať zásoby potravín a pitnej vody pre prípad útoku alebo iné katastrofy. Každý jednotlivec by tak mal mať uskladnených najmenej desať litrov pitnej vody, jedlo na desať dní, turistický varič, lieky, sviečky a zápalky.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices