Vytvorte si zásoby, chce vyzvať nemecká vláda svojich obyvateľov

BERLÍN / Nemecká vláda má v stredu prvýkrát od konca Studenej vojny schvaľovať koncepciu civilnej obrany. V jej rámci vraj vyzve obyvateľov, aby si doma vytvorili zásoby jedla a vody pre prípad útoku alebo inej katastrofy. Podľa koncepcie by mali byť obyvatelia Nemecka schopní vydržať s vlastnými zásobami jedla až desať dní a s vodou aspoň päť dní.

Každá domácnosť by teda mala mať doma dva litre vody na hlavy a deň, napísal nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Nedeľník uviedol, že ide o prvú stratégiu civilnej obrany od konca Studenej vojny a spracovalo ju nemecké ministerstvo vnútra. Koncepcia má 69 strán. Uvádza sa síce, že „útok na nemecké územie, ktorý by si vyžiadal konvenčnú obranu krajiny, nie je pravdepodobný,“ ale napriek tomu nemožno takéto budúce ohrozenie vylúčiť a je potreba sa naň pripraviť.

Obyvateľstvo krajiny by teda malo byť schopné zaistiť si v prípade núdze svoje potreby samo, než to bude schopný urobiť štát. Domácnosti by teda mali mať nielen dostatočné zásoby jedla a vody, ale tiež hotovosti a palív.

Viac..  Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Poplašné správy

Uvažuje sa tiež o zvýšení kapacity zdravotných zariadení a prioritou by znovu mala byť civilná podpora ozbrojených zložiek. Dôležitou témou je aj ochrana štátnych orgánov.

Návrh sa nepáči nemeckej opozícii, podľa ktorej vláda konceptom civilnej obrany šíri poplašené správy. „Nevidím žiadny možný scenár útoku, na ktorý by si ľudia mali robiť zásoby,“ povedal poslanec za Stranu zelených Konstantin von Notz.

Nový koncept má predniesť v stredu minister vnútra Thomas de Maiziére a predseda Federálneho úradu pre civilnú ochranu a pomoc pri katastrofách Christoph Unger.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices