lieky

Pre farmaceutické spoločnosti prichádzajú nové pokyny

Európska lieková agentúra (EMA) zverejnila návrh pokynov a úloh,  ktoré sú kľúčové v modelových situáciách a v simulácii prístupov. Zamerala sa najmä na tie, ktoré sa v súčasnosti používajú pri vývoji nových liekov.  

Ide o fyziologickú báze farmakokinetického (PBPK) modelovania. S použitím špecializovaných softvérových platforiem majú tieto modely za cieľ, aby simulovali koncentráciu lieku v tele v priebehu času. Vývojári medicíny ich používajú stále častejšie, aby vedeli predpovedať správanie ľudského tela a organizmu po požití lieku, či definovať napríklad počiatočnú dávku liekov u detí.

Dokument zdôrazňuje, že PBPK platformy vyžadujú, aby boli modely kvalitné a overené pre špecifické použitie. To môže prebiehať prostredníctvom kvalifikácie nových metód Európskej liekovej agentúry pre vývoj liekov. Tá potvrdí, že ich špecifické použitie je prijateľné v rámci výskumu a vývoja. Návrh odporúčaní a pokynov objasňuje, ktoré údaje sú potrebné pre posúdenie PBPK platforiem.

Viac..  Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

EMA usporiada 21. novembra 2016 workshop, aby získala spätnú väzbu od zainteresovaných strán k návrhu pokynu. Očakáva sa, že sa na ňom zídu odborníci z akademickej sféry, priemyslu a regulačných orgánov, ako aj vývojárov softvéru PKPB. Pripomienky budú zohľadnené pri finalizácii pokynu.

Workshop bude sa bude vysielať v priamom prenose. Výzvy  na registráciu budú zverejnené na internetovej stránke agentúry EMA v riadnom termíne.

 

O oma

Odporúčame pozrieť

lieky

Správa EK: aktívne presadzovanie hospodárskej súťaže prispieva k ponuke cenovo dostupných liekov

Európska komisia uverejnila správu, v ktorej uviedla prehľad presadzovania pravidiel EÚ v oblasti antitrustu a …

Consent choices