Na 36. ročníku Kremnických gagov nebude chýbať ani Európska komisia

Zastúpenie Európskej komisie nebude chýbať ani na 36. ročníku Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy, ktorý sa uskutoční predposledný prázdninový víkend od 26. do 28. augusta 2016 v Kremnici. Otvoria ho Klára Rundová za Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku spoločne s prezidentom Akadémie humoru 2016 Mariánom Labudom.

„Kremnické gagy už 36 rokov prinášajú ľuďom radosť a zábavu. Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku už dlhé roky podporuje tento fantastický projekt, ktorý v sebe nesie dôležitý odkaz, že humor a sebareflexia sú dôležitými prvkami  života našej spoločnosti,“ povedal Dušan Chrenek, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Kremnické gagy si v príbehu rokov vybudovali medzinárodnú reputáciu vysoko kvalitného podujatia a mnohí tento festival považujú za špičku v stredoeurópskom regióne. O jeho kvalitách svedčí aj minuloročné ocenenie Medzinárodnej platformy Európskej asociácie festivalov EFFE*, ktorá zaradila Kremnické Gagy medzi najlepšie európske festivaly. Takéto prestížne ocenenie sa udeľuje festivalom, ktoré spĺňajú vysokú umeleckú kvalitu, zapájajú miestne umelecké komunity a majú významný vplyv na národnej i medzinárodnej úrovni. Práve takéto festivaly robia z Európy lepšie miesto pre život. Zastúpenie EK na Slovensku je preto hrdým spoluorganizátorom festivalu.

Vďaka vyše 250 autorom a interpretom z ôsmich štátov Európy, Izraela a Slovenska sa bude ulicami stredovekej Kremnice šíriť smiech a radosť. Zaujímavý program pozostávajúci z 36 hlavných produkcií a 25 sprievodných akcií sľubuje skvelé zážitky pre všetkých návštevníkov festivalu, od tých najmladších až po tých najstarších. Hlavnou témou tohtoročného podujatia bude humoristická až satirická sebareflexia deformácií a absurdností, ktoré obklopujú náš bežný život a obracajú ho hore nohami. Program a všetky podujatia si budú môcť návštevníci festivalu vychutnať zadarmo.

Zo slovenskej produkcie je pripravená zábavná francúzska konverzačná komédia Meno – o nečakanom odhalení vzťahov v rodine z dielne agentúry Aeon a Štúdia L+S. Nebude chýbať ani špeciálna festivalová verzia známej Show Jana Krausa.

Viac..  Eugen Jurzyca: Je dobre, že pre médiá budú platiť rovnaké pravidlá vo všetkých členských krajinách

Ako už býva zvykom, aj tento rok bude hodnotiť diela a výkony umelcov Akadémia humoru na čele s prezidentom Mariánom Labudom, ktorá bude odovzdávať tzv. Zlatý gunár až v ôsmich kategóriách. Najlepší ostrostrelec bude ocenený titulom Grand Prix 2016, no a pre všetkých návštevníkov bude výhrou samotný program, ktorý na nich čaká.

Divákov čaká napríklad aj francúzske saxofónové kvarteto Les DéSAXéS z Paríža. V hudobno-pohybovej šou s názvom Saxophonissimo s francúzskym šarmom a bez slov rozohrá vtipné dialógy na svojej ceste okolo sveta. Romantici si zas prídu na svoje v gangsterskej rozprávke Bláznivý Petříček z produkcie pražskej agentúry Next Picture v hlavných úlohách s hviezdami českého hereckého neba Táňou Vilhelmovou a Vojtechom Dykom.

*Ocenenie EFFE – Medzinárodná platforma Európskej asociácie festivalov EFFE (Európa pre festivaly, festivaly pre Európu) spája významné podujatia na základe umenia, rozvoja jeho komunít a európskych hodnôt. Svoje ocenenie udeľuje festivalom, ktoré spĺňajú vysokú umeleckú kvalitu, zapojenie miestnych umeleckých komunít a majú významný vplyv na národnej i medzinárodnej úrovni. Vďaka rozvoju komunít a kreativity robia festivaly ocenené značkou EFFE z Európy lepšie miesto pre život.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices