Do Maďarska nepriletí bez kontroly ani vták, tvrdí Orbán. Stavať začína nový plot

Maďarský premiér Viktor Orbán oznámil stavbu druhého plota, ktorý má krajinu ochrániť v prípade, že Turecko prestane rešpektovať dohodu s EÚ o migrantoch. Plot má zamedziť masovému prílevu utečencov. Počas dvoch mesiacov v priebehu minulého roka postavilo Maďarsko na svojej hranici so Srbskom plot dlhý 175 kilometrov.

Podľa platnej dohody medzi Ankarou a Bruselom sa nelegálni migranti musia vracať späť do Turecka. Podmienkou jej dodržiavania je bezvízový styk s EÚ a cca 9 miliárd EUR, ktoré má Únia vyplatiť Turecku. Pre nezhody sa však turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhráža zrušením dohody. Viktor Orbán sa tak v Rádiu Kossuth vyjadril o sprísnení kontroly: „Bez kontroly nepriletí do Maďarska ani vták. Nie je možné chrániť hranice plyšovými hračkami, či kvetmi. Na túto úlohu sú určení policajti, vojaci, zbrane a plot,“ povedal.

Viac..  Borrell: Krajiny EÚ musia Ukrajine poslať protiraketové systémy

V súčasnosti sa uskutočňujú prípravné práce na novú stavbu. Maďarsko pritom je už chránené aj na hranici s Chorvátskom, kde plot už stojí a ďalšiu podobnú ochrannú líniu plánuje aj pozdĺž hranice s Rumunskom.

O red

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices