gigáč
Prezident Aliancie stredoškolákov Branislav Gigáč. PHOTO: archív BG.

Šéf stredoškolákov Branislav Gigac: Európska únia by mala dostať nový pulz

Braňo má 19 rokov a od roku 2006 sa venuje dobrovoľníctvu a pomoci jeho rovesníkom. Žije v  meste Prievidza a od 5. septembra vstupuje do posledného maturitného ročníka a mimo to je predsedom aliancie stredoškolákov na Slovensku.

Ako vnímajú stredoškoláci EÚ a to čo im ponúka ?

Európska únia je dobrý projekt, ktorý mojej generácií ponúkol množstvo príležitostí a učí nás akceptovať ostatných. Či už ide o projekt Erasmus, Comenius, Youth in action alebo náš slovenský Komprax, ktorý by sa bez prostriedkov EÚ nikdy neuskutočnil a práve vďaka nemu stovky mladých ľudí svojimi projektami oživili verejný priestor na Slovensku.   Mladí ľudia Európsku úniu a jej politiku vnímajú skôr kriticky , ale to len vďaka politikom, ktorí namiesto riešení ponúkajú len strach a chaos. Nemyslím si, že by sme mali o EÚ málo informácií. Myslím si, že dnes, kedy narastá extrémizmus  a nedôvera v EÚ v celej Európe ,prichádza priestor pre vzdelávanie.

Ako EÚ môže pomôcť vzdelávaniu na Slovensku?

Veľkým príkladom pre budúcnosť nášho školstva by malo byť Fínsko. Nie len preto, že sme počtom obyvateľov takmer rovnako veľká krajina, ale preto, že oni sa rozhodli investovať do vzdelávania a teda do budúcnosti svojej krajiny. Dnes dosahujú skvelé výsledky, žiaci sú v školách šťastní a byť učiteľom znamená niečo. Tu vidím pre našu krajinu výzvu, aby sme sa inšpirovali a už nezvyšovali deficit rozvoja vzdelávania .

Myslíte si, že v iných krajinách funguje lepšie spolupráca medzi stredoškolákmi a ministerstvami ?

V Slovinsku žiaci a študenti robia svoje manifestácie a nátlakové akcie, aby si ich vláda všimla. Dokážu sa zmobilizovať a nie je to len potom tisícka ľudí. Takto to je aj v Španielsku alebo vo Francúzsku. Mladým ľuďom v týchto krajinách nie je ľahostajná budúcnosť.  V Česku je to tiež na dobrej úrovni, kde naša partnerská organizácia – Česká stredoškolská únia, dokázala po rokovaniach s ministerkou školstva pretaviť prvé zmeny.  Teda áno, máme sa čo učiť v iných krajinách. Pretože tam politik často nie len vypočuje, ale aj reálne splní svoje záväzky.

Akú máte spoluprácu s terajším ministrom školstva?

Pred viac ako týždňom som na adresu pána ministra napísal kritický blog , pretože nesplnil svoj prvý sľub, ktorý nám dal. Školský rok sa tak začne bez akýchkoľvek pozitívnych zmien, ktoré by nepochybne žiakom a študentom pomohli.  S mojimi kolegami z Aliancie stredoškolákov sme vyzbierali skoro 30 000 podpisov žiakov stredných škôl.  Je to výnimočné a nesplnenie záväzkov dá stredoškolákom veľmi zlý signál.  Nám, stredoškolákom, treba ísť príkladom a preto to treba zmeniť čím skôr. Chceme záruky.

Viac..  Europoslanec Michal Wiezik: EÚ umožňuje strieľať problematické medvede, dôležité sú systémové kroky

Čo ak Vám ich minister nedá?

September bude patri stredoškolákom. Plánujeme prvé stredoškolské a mládežnícke zhromaždenie , kde pošleme odkaz politikom v našej krajine. V prípade to stačiť nebude, budeme pokračovať a za našu krajinu chceme bojovať.

Zapojilo Vás ministerstvo do SKPRES?

Nie. Aliancia stredoškolákov slovenské predsedníctvo podporuje a do aktivít sa zapojila sama, pretože to považujeme za veľkú výzvu pre našu krajinu

Aký máte názor na slovenské vzdelávanie a školstvo?

Naše školstvo nás učí pre budúcnosť, ktorá už dávno neexistuje.  Nepochybne školstvo trpí problémami ako nedostatok alebo zlá kvalita učebníc, bossing, stranícka politizácia, málo financií a unavení učitelia. Ja však za veľký problém nášho vzdelávania považujem to, že v nás nehľadá to, v čom sme dobrí a nepodporuje to. Hľadá v nás skôr chyby a nedostávame povzbudenie. Nerozvíja zodpovedne našu osobnosť a zároveň i kritické myslenie.

Čo chcú podľa Vás stredoškoláci od EÚ?

Že sa postaví novým výzvam ako narastajúci extrémizmus –  to chceme od Európy.

Myslím si, že od Únie ako mladí ľudia, sme dostávali a dostávame obrovské množstvo príležitostí. Spomedzi všetkých určite spomeniem možnosť vycestovať na Európsku dobrovoľnícku službu alebo na stáž do zahraničia, kde získavame cenné skúsenosti, ktoré by sme doma nezískali. Európska únia, by mala dostať nový pulz, ktorý nebude založený len na úradníkoch z Bruselu.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal prezident Aliancie stredoškolákov Branislav Gigac.

O red

Odporúčame pozrieť

brexit, londyn

Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a …

Consent choices