zemegula
PHOTO: redakcia/red.

Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 33. týždňa 2016

Nálada v Nemecku sa pomaly zlepšuje

ČR: Český hrubý domáci produkt [HDP] v druhom štvrťroku po úprave o sezónne vplyvy podľa predbežného odhadu medziročne stúpol o 2,5 %. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom česká ekonomika posilnila o 0,9 %. Informoval o tom český štatistický úrad. Zároveň konštatoval, že rast hospodárstva ČR naďalej patrí medzi najvyššie v Európskej únii. Pod priaznivý vývoj sa mala podpísať väčšina odvetví spracovateľského priemyslu a služieb,“  uviedol analytický tím Poštovej banky. K rastu HDP prispieval predovšetkým zahraničný dopyt a stabilne rastúca spotreba domácnosti.

NEMECKO: Nálada nemeckých investorov sa v auguste čiastočne zlepšila, čiže sa zotavuje zo šoku spôsobeného rozhodnutím Británie odísť z Európskej únie. Obavy medzi investormi však pretrvávajú. Index ekonomickej dôvery, ktorý zostavuje mannheimský inštitút ZEW, v auguste v porovnaní s júlom posilnil o 7,3 bodu. Index sa tak opäť dostal do pozitívneho teritória na hodnotu 0,5 bodu. Napriek tomu sa však nachádza pod svojím dlhodobým priemerom 24,2 bodu.

VEĽKÁ BRITÁNIA: Britské maloobchodné tržby v júli neočakávane výrazne medzimesačne posilnili, a to o 1,4 %, hoci išlo o mesiac, ktorý nasledoval po rozhodnutí Veľkej Británie vystúpiť z EÚ. Vyplynulo to z údajov britského štatistického úradu. Najviac stúpli tržby za predaj odevov, obuvi a iných nepotravinárskych tovarov. Trh očakával podstatne miernejší rast tržieb maloobchodu krajiny, a to len o 0,1 %. Pozitívny vplyv mohlo mať oslabenie libry, ktoré údajne povzbudilo turistov v Británii k nákupom drahých tovarov, ako sú klenoty a hodinky.

USA: Americký Federálny rezervný systém [Fed] je presvedčený, že zvýšenie úrokových sadzieb v USA by mohlo byť onedlho oprávnené, ale nenaznačil časový rámec ich posunutia nahor. Záznam z júlového zasadania, ktorý centrálna banka USA zverejnila minulý týždeň, ukázal, že predstaviteľov banky povzbudilo oživenie tvorby pracovných miest. Fed zároveň konštatoval, že finančné trhy sa stabilizovali po období turbulencie spôsobenej tým, že Británia odhlasovala svoj odchod z Európskej únie. Kľúčový faktor, ktorý spôsobuje váhanie jeho predstaviteľov, je však nízka inflácia. V súčasnosti prevláda názor, že centrálna banka USA nepodnikne žiadne kroky skôr ako v decembri.

Viac..  Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí

JAPONSKO: Japonská ekonomika v druhom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom stagnovala a oproti rovnakému obdobiu vlaňajška sa zväčšila len o 0,2 %. Krehké zotavovanie tretej najväčšej svetovej ekonomiky v období medzi aprílom a júnom údajne brzdil oslabený export a investície. Súkromný dopyt, ktorý v krajine tvorí takmer dve tretiny ekonomickej aktivity, sa zväčšil tiež iba o 0,2 %. Firemné investície klesli o 0,4 % a spotrebiteľské výdavky napriek 2,5 % – nému zvýšeniu osobných príjmov vzrástli len o 0,4 %. To ďalej stupňuje tlak na japonskú centrálnu banku, ktorá iba nedávno rozširovala ponuku stimulačných opatrení zameraných na oživenie spotrebiteľských výdavkov a podnikových investícií.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices