Martin Lindák: Bitcoin nielen ako investícia

Bitcoin je už na trhu siedmy rok a diskutuje sa o ňom čoraz viac. Väčšinou sa v médiách rozoberá jeho cena. My tu ale nebudeme riešiť Bitcoin z investičného hľadiska. Naopak pozrieme sa na technológiu, ktorá stojí za Bitcoinom a ostatnými virtuálnymi menami. Tou technológiou je Blockchain, ktorému sa hovorí aj zdieľaná účtovná kniha (distributed ledger).

Pozrieme sa na Blockchain z nadhľadu, teda nie na Blockchain konkrétnej meny. Keďže Blockchain jednotlivých mien môže mať odlišné vlastnosti. Najčastejšie sa Blockchain využíva na zaznamenávanie transakcií, teda ako účtovná kniha. Avšak Blockchain sa na druhej strane dá využiť aj v iných oblastiach. V oblastiach akými je digitálna identita, internet vecí, internetová bezpečnosť, financie alebo vo verejný sektor.

Prvou a najčastejšie spomínanou oblasťou v súvislosti s Blockchainom sú financie. Či už je to uľahčenie finančných procesov v samotných bankách. Kde môžeme spomenúť konzorcium bánk R3. Alebo start-upy, ktoré chcú uľahčiť finančné transakcie bežným užívateľom, ako je Bitpesa, ktorá sprostredkuje platby pre podnikateľov medzi Afrikou a ostatnými kontinentmi. ChangeTip je start up, ktorý sa zameriava na tzv. mikroplatby. To znamená, že v budúcnosti by ste mohli napríklad platiť mýto podľa prejdenej vzdialenosti, alebo platiť za prečítaný obsah na webe, pričom by ste si to nemuseli predplatiť.

Druhou oblasťou je internetová bezpečnosť, ktorá môže byť decentralizovaná. V tomto prípade spomenieme kryptomenu Namecoin. Tá poskytuje Domain Name System (DNS) adresy spoločnostiam a ľudom. Možno sa pýtate na čo to je dobré. Napríklad Turci a Číňania by to určite privítali, keďže vláda by nemala dosah na ich web a nevedela by filtrovať obsah.

Treťou oblasťou je verejný sektor, ktorý by sa mohol stať oveľa transparentnejším a finančne menej náročným. Tu môžeme spomenú kryptomenu Factom, ktorá bola na to vytvorená. Factom ponúka decentralizovaný databázový systém, do ktorého môžu byť uložené rôzne dokumenty či údaje. Z tohto hľadiska ponúka riešenie aj pre zdravotníctvo alebo register osobných údajov. V rámci Factomu je len na samotnom užívateľovi na čo chce databázy použiť. Pričom Factom ponúka možnosť prepojenia týchto databáz. Napríklad môže previazať databázu osobných údajov a zdravotných záznamov. V tomto prípade môže napríklad záchranár jednoducho zistiť, akú má pacient krvnú skupinu alebo na čo je alergický. Len na základe identity.

Viac..  Vladimír Bilčík: Dobrá správa pre všetkých, ktorým záleží na slobodných médiách

V prípade identity je tu rovnako startup BitNation, ktorá decentralizuje medzi obyvateľmi napríklad poskytovanie poistenia alebo bezpečnosti, skrátka všetko čo poskytujú dnešné vlády obyvateľom.  Spoločnosť v  súčasnej migračnej kríze vytvorila projekt Refugee Emergency Response. Tento projekt poskytuje migrantom možnosť zapísania identity na Blockchain.

Poslednou oblasťou je internet vecí, ktorý sa pravdepodobne stane revolučným v blízkej budúcnosti. Internet vecí sa dá využiť napríklad na dokazovanie vlastníctva. V tomto sa angažuje napríklad spoločnosť Blocksafe. Spoločnosť vyvíja aplikáciu, ktorá by dovolila streľbu zo zbrane len vlastníkovi. Rovnako aj ruský výrobca hodiniek Raketa zapisuje vlastníka hodiniek do Blockchainu. Spoločnosť so zápisom vloží aj ostatné dokumenty, opravy, prípadne zmeny vlastníkov. Každé hodinky sa tak ocitnú na Blockchaine, pričom sa zabezpečí ich nefalšovateľnosť.

Toto bol len krátky opis toho, kde všade sa dá Blockchain využiť. Samozrejme potenciálnych oblastí je veľa rovnako ako start-upov pracujúcich na využití tohto potenciálu.

Komentár pripravil Martin Lindák, Nadácia F.A. Hayeka

O dac

Odporúčame pozrieť

bitcoin

Hodnota kryptomeny bitcoin stúpla o 14 percent

BRATISLAVA – Digitálna mena bitcoin v utorok náhle posilnila. Rast nastal po mesiacoch relatívne nízkej …

Consent choices