zťp
OZ Pomoc človeku pod taktovkou Moniky Ščevovichovej v Osvienčime.

Zdravotne postihnutí navštívili Osvienčim. Chcú poukázať, že zlo je tu stále

Zdravotne postihnutí ľudia sa rozhodli, že navštívia bývalý nacistický koncentračný tábor v Osvienčime. Chceli tým demonštrovať odhodlanie bojovať za to, aby sa hrôzy holokaustu už nikdy nezopakovali. Narazili ale na viaceré problémy. Pri návšteve Osvienčimu si viacerí museli siahnuť až na dno svojich síl.

„Zdravotne postihnutí neboli vyvražďovaní pre tom, že by bojovali v odboji ale len preto, že sa narodili zdravotne postihnutí,“ uviedla Monika Ščevovichová z občianskeho združenia Pomoc človeku.

Aj to bol jeden z dôvodov, prečo si zdravotne postihnutí ľudia z Bratislavy prišli do Osvienčimu uctiť ich pamiatku. Osud ľudí s rôznymi diagnózami bol v čase fungovania táboru jasný. „Postihnutí ľudia, akýmkoľvek spôsobom postihnutí, boli odsúdení rovno na smrť,“ hovorí riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

„Zdravotne postihnutí, ktorí sa zúčastnili tohto projektu, chceli, chceli prísť, jednoducho chceli, rozmýšľali, rozprávali sme sa o týchto súvislostiach,“ dodala Ščevovichová. „Zanechalo to vo mne veľmi silný dojem a myslím si, že každý by sa sem mal prísť pozrieť aby videl, aké to bolo strašné,“ hovorí návštevníčka Veronika Veslárová.

Viac..  Strategický plán pre program Horizont Európa

Tejto téme sa aktívne začala venovať aj reportérka TV JOJ Veronika Tóthová, ktorá pripravuje aj dokumentárny film. Aj po tých rokoch je to tak neuveriteľné, že sa dokázali k tým ľuďom takto správať, že jednoducho stále by bolo o tom treba ukázať aké to naozaj bolo, aké hrozné to bolo,“ uviedla Tóthová.

Hrozba extrémizmu stále aktuálna

Väčšina z návštevníkov sa zhodla na tom, že hrozba extrémizmu je stále aktuálna. S obavami sledujú aj radikálne hnutia vznikajúce na Slovensku. „Ja sa bojím o svoj život. Čo keď sa o polroka rozhodnú, že jednoducho som na vozíku, tak ma odvezú vlakom a ma zabijú,“hovorí návštevník Martin Bernadič.

„My nepotrebujeme pripomínať, čo sa udialo, ale poukázať na súvislosti, že to zlo ešte stále je,“ hovorí organizátorka projektu Monika Ščevovichová.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Členské štáty, Komisia a Parlament sa dohodli na podobe Európskeho preukazu ZŤP

V Štrasburgu dnes padla na trialógoch historicky najrýchlejšia dohoda o podobe smernice. Členské štáty EÚ …

Consent choices