Bývalý šéf Pentagonu: Riziko jadrovej vojny hrozí viac ako inokedy

Riziko vypuknutia jadrovej vojny teraz svetu hrozí viac ako inokedy, myslí si bývalý americký minister obrany William Perry.
„Je to pravda už niekoľko rokov, iba sme to nechápali,“ povedal denníku The Dallas Morning News. Perry stál na čele Pentagonu v rokoch 1994 až 1997 za vlády prezidenta Billa Clintona.

Predovšetkým sa podľa Perryho vracia nebezpečenstvo jadrového holokaustu, ktorého sa svet obával za studenej vojny. Je tomu tak preto, že sa neustále zhoršujú vzťahy s Ruskom. Zatiaľ to ale podľa neho nie je tak hrozné ako za studenej vojny.

„Takže nechcem naznačovať, že jadrová vojna je pravdepodobnejšia ako počas studenej vojny, avšak je pravdepodobnejšia, než sa doteraz myslelo,“ poznamenal exminister obrany, ktorý sa v posledných 25 rokoch sústredil na zníženie rizika jadrovej katastrofy.

Ďalším dôvodom na znepokojenie je podľa Perryho to, že najväčší jadroví konkurenti Spojených štátov – Rusko, Čína, India a ďalšie – sa predháňajú vo vývoji stále lepších, rýchlejších a ničivejších zbraní.Predstavitelia Pentagonu podľa Perryho už upozornili Kongres, že počas 20 rokov budú potrebovať až 450 miliárd dolárov, možno aj viac, aby nahradili starnúci jadrový arzenál. To znamená potrebu nových bombardérov, nových ponoriek a nových rakiet.

Viac..  Poľsko vyzvalo EÚ na uvalenie sankcií na agroprodukty z Ruska a Bieloruska

Ďalšie nebezpečenstvá

S iróniou k tomu exminister poznamenáva, že sa tak deje na konci mandátu prezidenta Baracka Obamu, ktorý na začiatku svojho funkčného obdobia v apríli 2009 v Prahe sľúbil, že bude pracovať na tom, aby sa svet zbavil jadrových zbraní.

Teraz navyše podľa Perryho pribudli dve ďalšie nebezpečenstvá, ktoré v období studenej vojny neboli. Jedným je riziko jadrového terorizmu a druhým regionálneho nukleárneho konfliktu, napríklad medzi Indiou a Pakistanom. „Keď tieto dve riziká pridáte, potom je nebezpečenstvo jadrovej katastrofy väčšie,“ konštatoval.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Komisia navrhuje zvýšenie ciel na ruské a bieloruské obilné výrobky

Európska komisia navrhuje zvýšiť clá na dovoz obilnín, olejnín a odvodených produktov (ďalej len „obilné …

Consent choices