Kiska o SNP: Ani dnes nemôžeme tolerovať fašizmus

Prezident Andrej Kiska dnes vystúpil s príhovorom v Banskej Bystrici na oslavách 72. výročia Slovenského národného povstania. Poďakoval sa účastníkom povstania aj predstaviteľom krajín, ktorých občania alebo rodáci sa zúčastnili bojov v povstaní.

Zároveň upozornil, že nemôžeme ľahostajne prehliadať názory, že 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín. A že musíme porozumieť príčinám otvorenej podpory neonacizmu, fašizmu, rasizmu a čoraz otvorenejšie šíreným prejavom nenávisti.

Celý príhovor prezidenta Kisku nájdete na www.prezident.sk.

Pri príležitosti 72. výročia povýšil prezident dvoch účastníkov SNP do generálskej hodnosti – nadporučíka Michala Petra (in memoriam) a plukovníka vo výslužbe Ľudvika Šestáka.

Michal Petro vystúpil do armády SR v roku 1940. Po odvelení na východný front zbehol spolu s kapitánom Jánom Nálepkom. Vystúpil do ČS armádneho zboru, v ktorom bol pobočníkom generála Ludvíka Svobodu. Neskôr, ako pobočník generála Jána Goliana, bol prevelený na povstalecké územie SR. Bol zajatý Gestapom. Pravdepodobne bol popravený v koncentračnom tábore spolu s generálom Golianom a generálom Rudolfom Viestom.

Viac..  Slovensko je v Indexe prosperity na 24. mieste v EÚ

Ľudvik Šesták vstúpil do armády SR v roku 1941. Z armády zbehol a vstúpil do ČS armádneho zboru. V bojoch bol ťažko zranený. V roku 1949 bol vyznamenaný ČS vojnovým krížom.

O dac

Odporúčame pozrieť

Michal Šimečka: Fašizmus a nenávisť prinášajú iba utrpenie, všímajme si, kto dnes šíri lži a vzýva agresora

BRATISLAVA – Progresívne Slovensko si dnes pripomenulo deň obetí holokaustu a rasového násilia. Fašizmus a …

Consent choices