Lajcak Alpbach
Stretnutie s ministrami zahraničných vecí v rakúskom Alpbachu. PHOTO: archív MZV.

Lajčák: Východné partnerstvo EÚ musí ostať na programe dňa

Európska únia by mala vypracovať novú víziu pre svoju politiku Východného partnerstva. Na Fóre Alpbach to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Spoločne s rakúskym ministrom zahraničných vecí Sebastianom Kurzom, ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom a námestníčkou bieloruského ministra zahraničných vecí Alenou Kupčynou diskutovali na prestížnom výročnom fóre v rakúskych Alpách o vzťahoch štátov východnej Európy s EÚ a Ruskom.

„Politika Východného partnerstva Európskej únie je zameraná na rozšírenie stability, predvídateľnosti a prosperity v našom susedstve a nie je namierená proti nikomu,“ zdôraznil minister M. Lajčák a podčiarkol, že ide o dobrovoľné partnerstvo založené na rozhodnutí a vlastných ambíciách šiestich partnerských krajín.

Vo svojom vystúpení v panelovej diskusii v Alpbachu poukázal na to, že politická ponuka pre Východné partnerstvo sa v súčasnosti pre troch partnerov vyčerpala, keďže Moldavsko, Gruzínsko a Ukrajina už majú s EÚ asociačné dohody o politickom zbližovaní a ekonomickej integrácii, Moldavsko dosiahlo aj zrušenie vízovej povinnosti s EÚ a Ukrajina s Gruzínskom ju majú na dosah. Ďalší traja členovia Východného partnerstva, Arménsko, Azerbajdžan a Bielorusko, majú zase odlišné ambície v intenzite spolupráce s Úniou.

„Najväčšia úloha pre EÚ v tejto súvislosti je zadefinovať, kam chceme Východné partnerstvo nasmerovať teraz a čím ho chceme naplniť,“ konštatoval minister M. Lajčák. Podčiarkol pritom, že v strategickom záujme EÚ naďalej ostáva, aby východné susedstvo bolo stabilné a aby prosperovalo, a preto musí východná politika EÚ ostať na programe dňa. „Zároveň je to aj otázka dôveryhodnosti samotnej Únie,“ dodal minister M. Lajčák.

Viac..  EÚ pomôže 10 regiónom zmierniť účinky populačných zmien, aj v Banskej Bystrici

Príspevok Slovenska do tohto procesu z pozície predsedníckej krajiny v Rade EÚ je zaradenie Východného partnerstva medzi predsednícke priority. „Pre nás je Východné partnerstvo dôležité. Jeho členov preto prizývame na neformálne predsednícke podujatia v Bratislave, čím im vysielame signál, že nám na nich záleží,“ povedal na Fóre v Alpbachu minister M. Lajčák. Najbližšie sa ministri zahraničných vecí šiestich partnerských krajín zúčastnia na obede po skončení neformálneho zasadnutia ministrov zahraničných vecí EÚ v sobotu v Bratislave.

O dac

Odporúčame pozrieť

Lajcak

Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Novým veľvyslancom EÚ vo Švajčiarsku má byť slovenský diplomat Miroslav Lajčák, v súčasnosti osobitný predstaviteľ …

Consent choices