PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť budú najmä Turecko a automobilové emisie

Po letnej prestávke sa poslanci opätovne púšťajú do práce. Jednou z hlavných tém tohto týždňa bude migrácia a naše vzťahy s Tureckom. Predseda Parlament Martin Schulz bude o nich v Ankare rokovať s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Na programe je aj debata o obchodnej dohode s Kanadou a rozprava o emisiách z áut, počas ktorej budú poslanci diskutovať s bývalým komisárom pre podnikanie a priemysel Günterom Verheugenom (2004-2010).

Turecko a migrácia

Členovia zahraničného výboru budú počas svojej utorkovej schôdze diskutovať o situácii v Turecku a jeho vpáde do Sýrie. Vo štvrtok zavíta do Ankary predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz, kde bude diskutovať s prezidentom Erdoganom. Výbor pre občianske slobody bude v stredu prerokúvať legislatívne návrhy ohľadne migrácie.

Obchodná dohoda s Kanadou

Výbor pre zahraničný obchod sa chystá pojednávať o pripravovanej obchodnej dohode s Kanadou (CETA). Na to, aby CETA nadobudla platnosť, je potrebný súhlas Európskeho parlamentu a Komisia v tomto prípade vyžaduje aj to, aby ju ratifikovali národné parlamenty.

Viac..  Europarlament schválil historicky prvé pravidlá EÚ o boji proti násiliu na ženách

Emisie z automobilov

V utorok do Parlamentu zavíta bývalý komisár pre podnikanie a priemysel a Günter Verheugen, ktorý svoj post zastával v rokoch 2004 až 2010. Vystúpi pred poslancami z vyšetrovacieho výboru pre meranie emisií z automobilov, ktorý bol zriadený po prepuknutí škandálu Dieselgate.

Rozpočet na rok 2017

Viaceré výboru budú počas tohto týždňa hlasovať o svojich pripomienkach k budúcoročnému rozpočtu EÚ. Všetky tieto návrhy v najbližších týždňoch zosumarizuje rozpočtový výbor a na konci októbra bude rozpočet predložený na plenárne hlasovanie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices