V Nemecku je nezvestných 9 000 neplnoletých utečencov

BERLÍN / V Nemecku je nezvestných takmer 9 000 neplnoletých utečencov. Oproti začiatku roku sa ich počet takmer zdvojnásobil, napísal denník Neue Osnabrücker Zeitung s odvolaním sa na informácie Spolkového kriminálneho úradu. Vyšetrovatelia ale sú presvedčení, že väčšina zmiznutých detí nesúvisí so žiadnym zločinom.

Nezvestní sú tí neplnoletí, ktorí do Nemecka prišli bez rodičov a potom zmizli z utečeneckých zariadení. Vo väčšine prípadov to sú ľudia medzi 14 a 17 rokov. Len 867 malo trinásť a menej rokov.

Väčšina prípadov podľa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) nemá kriminálne pozadie. „Deti väčšinou nezmizli bez konkrétnych plánov, ale chceli vyhľadať svojich rodičov, príbuzných alebo známych v iných nemeckých mestách alebo v iných európskych krajinách,“ uviedla hovorkyňa BKA.

Aj napriek tomu Nemeckom otriasol prípad únosu štvorročného utečenca z Bosny, ktorého minulý rok v Berlíne uniesol a zavraždil 33-ročný Nemec. Muža v júli odsúdili na doživotie.

Podľa policajtov je pravdepodobné, že veľká časť hľadaných detí sa už nepohybuje v Nemecku bez dozoru. Predstavitelia BKA sú presvedčení, že sa veľa nezvestných dostalo k rodine alebo k známym. Tí ale už neinformovali políciu, takže nebolo možné dieťa z registru nezvestných osôb vymazať.

Viac..  Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Podľa nemeckého štatistického úradu minulý rok do Nemecka prišlo 42 300 detí a mladistvých bez dospelého sprievodu. Krajina minulý rok zaznamenala mimoriadne silnú utečeneckú vlnu, keď do Nemecka prišlo 1,1 milióna utečencov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices